5 причини, поради които токсичните роднини трябва да бъдат премахнати от живота ви

1061
Токсичните роднини трябва да бъдат премахнати от живота ви

Повечето хора смятат, че трябва да търпят някого от вътрешния си кръг, само защото са свързани с кръвна връзка с него. Според психолозите, обаче, това е фундаментално погрешно.

След като осъзнаете това, всяка емоционално изтощаваща семейна връзка, която имате, трябва да бъде поставена под контрол и тогава сами дори ще се учудите от огромното облекчение, което ще изпитате.

Специалистите определят 5 причини, поради които си струва да приключите веднъж-завинаги с подобни изтощителни роднински връзки.

Те контролират вашето щастие

Не трябва да позволявате на никого да ви докара дотам, че да се събуждате всеки ден и да изпитвате крайно отчаяние. Имате право да бъдете щастлив човек. И ако този или онзи роднина не показва никакви признаци, че ви подкрепя и ви носи положително настроение, просто спрете да общувате с него.

Кръвта не винаги е по-гъста от водата

„Семейството е най-важното нещо в живота.“ „Семейството е най-голямата ни любов.“ Всички тези поговорки в определени случаи звучат нелепо. Разбира се, колкото да потвърдят правилото.

Често се случва приятелите да ни станат най-близките, а не тези, с които сме свързани с кръвни връзки. Ако в този случай думата „семейство“ да ви обърква, бъдете наясно, че не сте принудени да търпите такива „роднини“.

Вашето психическо здраве е по-важно от техните чувства

Няма значение дали втората ви братовчедка постоянно хленчи, защото не отговаряте на поканата й. Ако тя ви изтощава емоционално, не бива да поставяте чувствата й пред вашето психическо здраве. Никога.

Токсичните роднини пораждат ненужна драма в живота ви

Със сигурност всеки от нас пази по някоя история, когато, по време на семеен празник, сте изразявали позицията си по някакъв глобален проблем. И изведнъж всички роднини са се втренчили във вас, сякаш сте направили нещо ужасно.

Ако хората, които уж ви „обичат“, създават драма, когато изразявате свободно това, в което вярвате, помислете дали наистина си струва да поддържате връзка с тях.

Заслужавате да поставите себе си на първо място

Ако никой в ​​семейството ви няма да ви постави на първо място, защо тогава вие да го правите?

Да, така сме възпитани – да се грижим за другите и да поставяме любимите хора на първо място. Но, вие заслужавате същата любов, която давате на другите.

Затова, ако се съмнявате дали поставяте себе си на първо място в определени ситуации, отърсете се от съмненията и изключете токсичната рода от живота си!