5 причини, поради които токсичните роднини трябва да бъдат премахнати от живота ви

Повечето хора смятат, че трябва да търпят някого от вътрешния си кръг, само защото са свързани с кръвна връзка с него. Според психолозите, обаче, това е фундаментално погрешно.

След като осъзнаете това, всяка емоционално изтощаваща семейна връзка, която имате, трябва да бъде поставена под контрол и тогава сами дори ще се учудите от огромното облекчение, което ще изпитате.

Специалистите определят 5 причини, поради които си струва да приключите веднъж-завинаги с подобни изтощителни роднински връзки.

Те контролират вашето щастие

Не трябва да позволявате на никого да ви докара дотам, че да се събуждате всеки ден и да изпитвате крайно отчаяние. Имате право да бъдете щастлив човек. И ако този или онзи роднина не показва никакви признаци, че ви подкрепя и ви носи положително настроение, просто спрете да общувате с него.

Кръвта не винаги е по-гъста от водата

„Семейството е най-важното нещо в живота.“ „Семейството е най-голямата ни любов.“ Всички тези поговорки в определени случаи звучат нелепо. Разбира се, колкото да потвърдят правилото.

Често се случва приятелите да ни станат най-близките, а не тези, с които сме свързани с кръвни връзки. Ако в този случай думата „семейство“ да ви обърква, бъдете наясно, че не сте принудени да търпите такива „роднини“.

Вашето психическо здраве е по-важно от техните чувства

Няма значение дали втората ви братовчедка постоянно хленчи, защото не отговаряте на поканата й. Ако тя ви изтощава емоционално, не бива да поставяте чувствата й пред вашето психическо здраве. Никога.

Токсичните роднини пораждат ненужна драма в живота ви

Със сигурност всеки от нас пази по някоя история, когато, по време на семеен празник, сте изразявали позицията си по някакъв глобален проблем. И изведнъж всички роднини са се втренчили във вас, сякаш сте направили нещо ужасно.

Ако хората, които уж ви „обичат“, създават драма, когато изразявате свободно това, в което вярвате, помислете дали наистина си струва да поддържате връзка с тях.

Заслужавате да поставите себе си на първо място

Ако никой в ​​семейството ви няма да ви постави на първо място, защо тогава вие да го правите?

Да, така сме възпитани – да се грижим за другите и да поставяме любимите хора на първо място. Но, вие заслужавате същата любов, която давате на другите.

Затова, ако се съмнявате дали поставяте себе си на първо място в определени ситуации, отърсете се от съмненията и изключете токсичната рода от живота си!

Последно
Не пропускай