5 правила за отглеждане на отличник, без да го принуждавате да учи

Едва ли има родители, които не биха искали децата им да получават само шестици. Дори в предучилищния период, майките и татковците отделят много усилия, време и пари, за да подготвят детето си и то да бъде сред първите по успех. Бъдещият първокласник спи и сънува как ще стане ученик, но когато процесът на обучение започне, тръпката изчезва за няколко седмици. И родителите са разстроени.

Добрите успехи в ученето до голяма степен зависят от  генетиката. Това не означава, че паметливите родители ще имат и успешно дете. Учените са повели проучване, което показва, че наследствеността на качествата, необходими на отличника, е по-висока от наследствеността на общата интелигентност. Огромна роля играят личните качества, поведението и самодисциплината. Също така успехът на учениците зависи от ситуацията у дома и в училище, както и от психологическото спокойствие на детето.

Родителите, чиито деца са отличници, имат свои трикове, които ще разкрием сега. Най-важното е да намерите правилния подход към вашето дете.

Възприемайте неговите неуспехи и грешки като ценен опит, а не като провал

Много е важно да се помогне на детето да разбере, че грешката не е провал, не е срив и със сигурност не е причина да се откаже. Това е грешка, която често се превръща в тласък за нови успехи, открития и самочувствие. Също така важно е да се обърне внимание на факта, че детето не бива да бъде упреквано и обиждано, в противен случай това ще навлече още по-големи проблеми.

Фокусирайте се върху успехите на детето

Училищното образование у нас, за огромно съжаление, е изградено по такъв начин, че основният акцент е върху грешките на детето, а не върху достойнствата му. Става така, че най-често учителят само подчертава грешните неща в работата на детето, но не го хвали за правилните. А точно в това разковничето – само така можете да отвлечете вниманието на ученика към неуспехите и да му помогнете да не губи вяра в себе си.

Учете детето да бъде креативно

Родителите на отличниците се опитват да подберат за децата си такива задачи, при които е необходимо да се приложат не само интелектуални умения, но и креативно мислене.

Много добър метод за това се оказва отгатването и измислянето на гатанки, различни семейни игри и състезания ще помогнат на детето да се научи да вижда отвъд стандартните правил, които се преподават в училище. Колкото повече необикновени ситуации среща детето в живота, толкова по-добре е това за неговото развитие.

Учете детето не просто да помни, а да разбира

От „папагалщината“ няма никаква полза, веднага след като уж са „научени“ всички факти излитат от главата на детето. Според специалистите, този метод на обучение не само е много труден, но и не носи никаква полза.

Важно е да учите детето да вниква, да се задълбочава в същността на сложните явления, а не просто да наизустява без никакво разбиране. Едно е да запомните сложна формула, а съвсем друго е да знаете как работи тя в живота, какви явления се крият зад всяка фигура, защо е логично да се умножава, а не да се дели в конкретния случай и така нататък.

Поддържайте  благоприятен климат в семейството

Разбира се, нивото на интелектуално развитие, ерудицията на детето и допълнителните занимания са значителен принос в „кариерата“ му на отличен ученик. Но е също толкова важно е да се създаде благоприятен климат в семейството.

Учени от Съединените щати отбелязват, че децата от богати семейства започват да четат и смятат по-рано, дори и да не посещават курсове за ранно развитие и подготовка за училище. Защото атмосферата в семейството става решаващ фактор за нивото на знания. Когато родителите са депресирани или агресивни към децата си, не може да се очаква друго, освен рязък спад в оценките.

Спокойно можем да кажем, че отличник не е човек, който цял ден и нощ не вдига глава от книгите и постоянно се „тъпче“ с факти. Способността да се учи добре е много по-широко понятие. И родителите на детето са тези, които могат да допринесат за напредъка на му, помагайки си с тези чудесни методи.

Последно
Не пропускай