5 необичайни признака за образуване на кръвни съсиреци в тялото

Кръвните съсиреци са много опасни за здравето. Има няколко симптома, по които може да се разбере дали човек има кръвен съсирек. Нека да видим какво препоръчват лекарите – за какво да следим и как да разпознаем опасното състояние.

И така, един от основните симптоми на развитието на опасно заболяване, лекарите наричат ​​подуване или зачервяване на ръцете и краката.

„Обикновено се образува кръвен съсирек в единия крак и това е придружено от обширно подуване на крайника, а не само от подуване на глезена“, обяснява специалистът по съдова медицина д-р Джефри Барнс.

Друг симптом за развитието на кръвен съсирек може да бъде усещането за задух, който е особено опасен за пациенти, на които вече е открит кръвен съсирек в белите дробове.

„В този случай този симптом може да показва хронична тромбоемболична белодробна хипертония, накратко – CTEPH. Ако не се вземат мерки навреме, тогава човек с такава диагноза може да завърши фатално“, категорична е д-р Анджали Вайдя, която призовава да не се пренебрегва такава често срещана проблем.

Болката в гърдите може да показва много заболявания, включително образуването на кръвни съсиреци. Според специалиста по съдова медицина Майкъл Тран, в този случай пациентът ще усеща рязка болка в гърдите, която може да излъчва към гърба.

Кръвният съсирек също така може да доведе до редовни гърчове и спазми. Както подчертава съдовият хирург Лий Къркси, в този случай крампите могат да бъдат придружени от болка, която с времето става все по-силна.

Експертите също така съветват да не забравяме за коронавируса, последствията от който могат да бъдат свързани с повишени кръвни съсиреци. Али Аминян – доктор на медицинските науки и директор на Института по бариатрия и метаболизъм в Кливландската клиника, обяснява това с факта, че при заразяване клетъчната стена на кръвоносните съдове се уврежда, което причинява тромбоза, която може да има фатален изход.

Последно
Не пропускай