5 навика на емоционално зрелия човек

Емоционално зрелият човек е достигнал това вътрешно ниво, което прави отношенията му с хората и света около него напълно хармонични. Такъв човек има ценни умения, например да превръща завистта в радост от успеха на други хора. Какво друго може да направи един емоционално зрял човек?

Почувствайте силата да поемете отговорност за собствения си живот. Защото никой освен вас не може да направи това, съветват психолозите. Имате нужда от самочувствие, така че го осигурете, като усетите своята същност, способността си да действате и да взимате решения.

 

Какво е характерно за емоционално зрелия човек?

  1. Способност за доверие

Доверието е риск. Можеш да бъдеш измамен, разочарован, предаден. Но това са отделни събития от живота – неприятни, но еднократни. Ако живееш по принцип без доверие на другите хора, целият ти живот, всичко се превръща в параноя и хронично страдание.

 

  1. Способността да казвате „Не!“

Всички искаме да ни смятат за „добри“. Но запитайте се – вашият имидж на „добър човек“ струва ли си усилията? И също така се запитайте – за кого искате да сте „добри“ и в какви случаи това всъщност не е толкова важно за вас. След като разберете това, много бързо ще се научите да казвате „Не!“, когато трябва.

 

  1. Независимост от чуждо одобрение

Зависимостта от чуждото мнение е навик от детството. По това време сме съдени за нашето „поведение“ и затова винаги се опитваме да „действаме правилно“, да чакаме одобрението на възрастните. Но когато самите вие ​​станете възрастни, за вас се съди не по поведението ви, а по делата ви, по това каква е стойността ви за другите хора. Това е, за което трябва да помислите, останалото ще последва.

 

  1. Умението да превръщаш завистта в радост от успеха на другите

Завистта е чувство, което наранява завистника и разрушава отношенията му с другите хора. Да се ​​научиш да се радваш на успеха на друг човек е възможност да се учиш от тези, които постигат повече и по този начин да подобриш качеството на живота си.

 

  1. Способността да влияете върху собственото си самочувствие

Самобичуването или самохвалството е загуба на енергия. Трябва да се грижите за себе си – това е смисълът, трябва да се усъвършенствате – това е начинът. Животът не се интересува от оценки, животът изисква действие, развитие, резултати. Веднага щом преместите фокуса от оценката към действието, ще се почувствате уверени на сто процента.

Последно
Не пропускай