5 навика, които унищожават червата ви ден след ден

Запек и диария се срещат и при здрави хора. Причината може да са грешки в храненето или прием на определени лекарства. Но често проблемът е свързан с ежедневните ни навици.

Проблеми периодично се появяват при повечето хора, независимо от наличието или отсъствието на заболявания на стомашно-чревния тракт.

Запекът, диарията и появата на хемороиди често са резултат от банални ежедневни навици. И на пръв поглед те не винаги изглеждат толкова вредни. На какво трябва да обърнете внимание?

Много хора възприемат ходенето до тоалетната като вид ритуал: четат книги, докато седят там, или „залепват“ по телефона. Твърде дългото седене в тоалетната и напъване обаче е изпълнено със здравословни проблеми.

Обикновено посещението на тоалетната трябва да отнема не повече от три минути.

Процесът на облекчение е силно зависим от позата на човек, катоай-физиологичната позиция е „клекналата“.

Обикновено седим на тоалетната под ъгъл от 90 градуса, поради което мускулът, който контролира отделянето на изпражнения, започва да прищипва червата, обясняват лекарите.  За ускоряване на изхождането е по-добре да повдигнете краката над бедрата, например, като ги поставите на ниска пейка.

Злоупотреба с алкохол и пикантна храна

Алкохолните напитки и твърде пикантната храна влияят негативно на изтичането на кръв през хемороидалните сплитове. В резултат на това може първо да започне сърбеж в ануса и кървене, а след време и увеличаване на хемороидите.

Използване на тоалетна хартия

Тоалетната хартия се счита за основен атрибут на всяко посещение в тоалетната. Съвременните изследвания обаче показват, че редовната й употреба наранява кожата и повишава риска от анални фисури и хемороиди. Ето защо, ако е възможно, поне у дома, тоалетната хартия трябва да се замени с обикновено измиване с вода.

Ако няма начин да инсталирате биде, можете просто да държите бутилка чиста вода в тоалетната. На обществени места мокрите кърпички са добра алтернатива.

Заседнал начин на живот

Намалената физическа активност или липсата на такава забавя кръвообращението и метаболитните процеси в организма. За поддържане на тонуса на стомашно-чревния тракт и намаляване на риска от запек ще ви помогнат редовни упражнения, ходене, колоездене или дори танци.

Страст към бързото хранене

Бързите храни и сладките са наситени с мазнини, но почти не съдържат фибри, които подпомагат храносмилането. И на тялото отнема повече време да смила мазни храни. Докато стомахът се опитва да се справи с мазнините, движението на изпражненията през червата се забавя, което води до запек.

 

Неконтролирано пиене на кафе

Кофеинът дразни стомаха, ускорява работата на мускулите му, а също така стимулира производството на стомашен сок- Изядената храна няма време да се усвои напълно и заедно с излишната течност има тенденция да „напусне” тялото възможно най-скоро, което провокира диария. Повече от пет чаши кафе на ден почти гарантирано ще доведат до чревно разстройство. Особено, ако това е разтворимо кафе, съдържащо различни химически добавки.

Ето и симптомите, които изискват задължително посещение при лекар:

  • Възпаление на хемороиди
  • Кървене от ануса
  • Хронично редуване на запек и диария
  • Честа болка в ануса, влошена в седнало положение или при движение на червата
  • Усещане за непълно изпразване на червата след ходене до тоалетната
  • Възпаление, сърбеж или подуване на ануса
  • Усещане за подуване на корема, метеоризъм и честа болка
  • Ректален пролапс

И ако вече сте на 40 години, трябва да се прегледате, за да изключите животозастрашаващи заболявания, които са безсимптомни в ранните етапи – например рак на дебелото черво , препоръчват лекарите.

Последно
Не пропускай