5 храни, които ще ви помогнат да пречистите кръвта си

Малко хора се замислят колко важна е кръвта в ежедневието им. А тя е основният източник на транспорт в нашето тяло и помага за придвижването на хранителните вещества до мястото, където са най-необходими. Същевременно и премахва токсините. Ето защо е важно кръвта ни да бъде възможно най-чиста. Токсините в нея могат да причинят много кожни проблеми. Липсата на редовна детоксикация и здравословно хранене може да ни навлече различни неприятни кръвни заболявания.

Ето 5 храни, които ще ви помогнат да пречистите кръвта си

Зеленолистни зеленчуци

Дори и да не сте им голям фен, зеленолистните зеленчуци са чудесен източник на желязо, антиоксиданти и други хранителни вещества. Говорим предимно за спанак, къдраво зеле и зелена салата. Най-добре е да ги ядете пресни. Те повишават ензимите, които от своя страна спомагат за детоксикацията на кръвта и минимализират риска от инфекция.

Вода с лимон и/или краставица

Водата като цяло е много важна за пречистването на кръвта. За да сте здрави е важно да пиете минимум два литра вода на ден. Но добавянето на лимони или краставици ще направи водата още по-здравословна и вкусна за пиене! И лимоните, и краставиците са полезни за храносмилането и спомагат за прочистването на тялото.

Авокадо

Авокадото е много богато на омега-3, затова се счита за приятел на храносмилането и враг на възпалението. Винаги съхранявайте авокадото в хладилник преди ядене.

Кръстоцветни зеленчуци

Би било твърде дълго да се изброяват всички видове, затова ще споменем най-популярните – броколи, карфиол, брюкселско зеле и обикновено зеле. Всички те са много полезни за здравето. Освен това можете да ги хапвате под всякаква форма – приготвени на пара, пържени или варени. Трябва им само щипка сол, за да придобият страхотен вкус.

Всички пресни плодове

Независимо дали сте фен на ябълките или портокалите, не забравяйте да включите възможно повече пресни плодове в менюто си за естествена детоксикация. Плодовете са богат източник на фибри, антиоксиданти и пектин.

Последно
Не пропускай