5 ежедневни навика, които ускоряват стареенето на костите

Поради факта, че човешките кости издържат много по-дълго от всички други тъкани, хората вярват, че човешкият скелет не остарява. Но това е мит, костната тъкан расте, достига зрялост и след това старее заедно с тялото.

Много от нас чрез ежедневните си дейности и изградени навици ускоряват процеса на стареене на костите. И с възрастта настъпват промени в структурата на костите, което води до остеопороза и фрактури. Проблемите са по-силно изразени при хора, които в младостта си и дори в зряла възраст са имали определени  вредни навици.

Това не е само пушенето или пиенето на алкохол, с което се свързва самата фраза „лоши навици“. Има редица други действия, извършвани всеки ден и стимулиращи увреждането на костите на скелета.

При повечето от нас скелетът се формира от 206-208 кости, разликата възниква при преброяването на костите на гръдната кост и опашната кост. Някои различават там единични кости, други ги разделят на две части. Но едно нещо е важно – в скелета няма нито една допълнителна кост, която да не играе определена структурна или функционална роля.

Мнозина смятат костите за един вид хранилище на калций в тялото, твърда рамка, върху която вече са разположени живите тъкани. Но това също е погрешна концепция: в крайна сметка костите са жива тъкан, те постоянно се променят през целия живот и активно реагират на всякакви промени във вашите навици, начин на живот и хранене .

Някои навици са полезни за скелета, те само ще го укрепят, а други, напротив, водят до ускорено стареене на костите, те стават по-уязвими към различни външни влияния.

Кои навици ускоряват стареенето на костите?

Бързо хранене, суха храна и мазни вечери

Много от нас нямат време да закусят сутрин, хапвайки по пътя за работа с чаша кафе с хлебче или бургер. На обяд различни ястия за бързо хранене (мазни, пикантни, висококалорични) не са необичайна практика.

Когато се приберете у дома вечер, искате бързо да легнете да си починете, а не да готвите здравословни ястия, по-лесно е да хапнете с полуготови продукти от близкия супермаркет. Следователно не винаги ядем здравословна и здравословна храна за костите. В диетата ни липсват калций и витамин D.

Не всички възрастни обичат и пият мляко, консумират млечни продукти, както и ядки, сардини, сусам и листни зеленчуци. Това са най-богатите на калций храни. Но се усвоява добре само заедно с витамин D. И това не е достатъчно за почти 80% от възрастните. В храната има малко източници – това са рибено масло, яйца, черен дроб на треска.

 Отказ от разходка, включително и на слънце

Разбира се, не винаги искате да излезете на разходка след работен ден или в единствения почивен ден, когато има много неща за вършене. Но е важно да разберете, че за здравето и младостта на костите е необходим прием на витамин D, който най-лесно се набавя на открито слънце .

Дори половин час разходка ще ви се отрази добре., особено след като ползите не се ограничават до слънчевите бани. Ходенето включва физическа активност – и всяко движение помага да се поддържа достатъчно ниво на активност. За младостта на костите са необходими редовни упражнения.

Бездействие през делнични и почивни дни

По-горе вече засегнахме проблема с бездействието, но не става дума само за чист въздух и получаване на част от витамина. Костите стават по-здрави, когато получават редовни упражнения. Редовните упражнения позволяват на костните греди да станат по-здрави и по-еластични и по този начин да ни предпазят от остеопороза в бъдеще.

Прекомерна любов към газираното

Атрактивните сладки газирани напитки с ярки цветове са не само „захарна“, но и киселинна бомба. Те са с високо съдържание на леки въглехидрати, които влияят негативно върху телесното тегло и метаболизма. Освен това към тях се добавя лимонена или фосфорна киселина (означена е като E338).

Ортофосфатът не само почиства тоалетните чинии до блясък, но също така е в състояние да свързва и измива калция от костите.

Колкото по-често се консумират тези напитки, толкова повече калций ще загуби тялото. С течение на времето костите стават все по-крехки, свързаните с възрастта промени настъпват по-бързо.

Пиене на много кафе, дори с мляко

Кофеинът, който се съдържа в кафето и чая, както и в някои енергийни напитки, освен стимулиращ, има и изразен диуретичен ефект.

Когато се консумират в големи количества, дори и да са напитки с мляко, калцият постепенно се измива, костите страдат. На млади и здрави хора не се препоръчва да пият повече от 2-3 чаши кафе преди 16 часа. Освен, че ще уринирате по-често, ще имате и трудности със съня.

Последно
Не пропускай