5 действия, които подобряват паметта и подмладяват мозъка

Къде си сложих ключовете, къде паркирах колата, защо дойдох в кухнята и какво исках да кажа само – ако периодично си задавате тези въпроси, значи мозъкът ви има нужда от подкрепа.

Искате ли да подобрите паметта си, за да помните и най-малките неща? Поддържането на остър ум е по-лесно, отколкото си мислите. Ето как да подобрите здравето на мозъка си и да му помогнете да работи, сякаш сте с години по-млади.

Изречете го на глас

Случвало ли ви се е да влезете в стая и да забравите защо? Японски учени откриха трик, който помага в подобни ситуации. Когато се каните да правите нещо в друга стая, преди да се преместите, кажете на глас посоката на действието и неговата цел. Например „в кухнята“ и „включване на кафемашината“. Това ще приведе мислите ви в съответствие с тялото ви, подобрявайки краткосрочната ви памет.

Вървете към светлината

Когато имате трудна задача за решаване, като например утрояване на всички съставки в рецепта, седнете до прозорец или включете лампа за четене. Това ще подобри резултатите ви, според проучване на държавния университет в Мичиган. Светлината стимулира хипокампуса на мозъка, като бързо премахва свързаните с възрастта умствени мрежи.

„Надушете“ спомените

Британски учени установиха, че подушването на предмети, свързани с детството, като стара книга с твърди корици или дървен молив, активира центровете на паметта по-добре от гледането на снимки. Така че, когато не можете да си спомните подробностите за минало събитие или просто искате да преживеете съкровен спомен, опитайте следното: Вземете нещо, свързано с този момент, като екстракт от ванилия, който ви напомня за сладкиша на баба, затворете очи и вдишайте, мислейки за това, което искате да запомните. Паметта ви ще се върне на фокус.

Стискайте топка

Опитайте да държите тенис топка в дясната си ръка, докато четете нещо, което искате да запомните. Проучването PLOS ONE показа, че стискането на дясната ръка активира лявото полукълбо на мозъка, където е кодирана краткосрочната памет. За да запомните тази информация по-късно, стиснете топката с лявата си ръка. Това активира дясното полукълбо на мозъка, сигнализирайки какво сте научили.

Застанете прави

Ако забравите къде сте паркирали колата си, изправете се и извървете 10 крачки, преструвайки се, че носите пелерина. Проучване на неврорегулацията от държавния университет в Сан Франциско предполага, че лека промяна в позата задейства връзка между ума и тялото, която казва на мозъка, че е нащрек, изостряйки мисленето и паметта.

 

Последно
Не пропускай