4 знака на ръцете ви, които показват, че сърцето ви е в опасност

Понякога сърдечните заболявания не показват симптоми. Но все пак има признаци, че нещо не е наред със здравето на сърцето ви – задух , прекъсвания в ритъма, болка и тежест в гърдите.

Но има и други фини симптоми. Те също могат да предупреждават за възможни сърдечни проблеми. Какви признаци на сериозни заболявания се появяват по ръцете и какво казват?

Твърди, болезнени червеникави подутини по дланите или върховете на пръстите

Ако развиете твърди, болезнени червеникави подутини по дланите или върховете на пръстите си, не ги пренебрегвайте. Тези туберкули са възли на Ослер. Може да са знак за инфекциозен ендокардит – животозастрашаващо възпаление на камерите на сърцето или кръвоносните съдове.

Ендокардитът обикновено се причинява от инфекция, когато бактериите навлизат в тялото, разпространяват се през кръвния поток и се прикрепят към слабите области на сърцето. Ако не се лекува, ендокардитът може трайно да увреди сърдечните клапи.

Кожна биопсия ще помогне за установяване на диагнозата, но е по-добре да се свържете с кардиолог, за да я потвърдите, препоръчва канадският дерматолог Гита Ядав. Възлите на Ослер могат да останат върху кожата от няколко часа до няколко дни и като правило изчезват сами. Въпреки това, дори тези подутини внезапно да изчезнат от само себе си и да не ви притесняват повече, все пак е най-добре да отидете на лекар. Той ще определи дали имате ендокардит и ще предпише лечение – антибиотици или дори операция.

Червени или лилави линии под ноктите

Често виждаме бели петна или ивици по ноктите. И обикновено не ни притесняват. Но има знак върху ноктите, който не бива да се пренебрегва.

Според проучване, публикувано в  Journal of Travel Medicine , червени, кафяви или лилави линии под ноктите, известни като кръвоизливи, могат да бъдат признак на сърдечно заболяване или инфекция. Те изглеждат като надлъжни (по протежение на растежа на нокътя) тънки червено-кафяви линии с различна дължина.

След като забележите някаква атипична промяна на ноктите на ръцете или краката, не трябва да се самолекувате, по-добре е незабавно да потърсите помощ от лекар. Особено опасно е, ако към червените линии под ноктите се добави симптом като треска или сърдечна недостатъчност.

„Ако имате много кръвоизливи от шрапнели под ноктите си, това може да е признак за някаква сериозна неизправност в тялото“, обяснява доктор Гита Ядав. Такива кръвоизливи могат да бъдат причинени от малки съсиреци, които увреждат малките капиляри под ноктите.

Гладки, подобни на восък подутини

Гладки, подобни на восък подутини могат да се появят по ръцете на хора със сериозно заболяване, наречено сърдечна амилоидоза. Тези бучки се образуват поради натрупването на протеинови отлагания в сърцето, което може да попречи на работата му.

Амилоидозата потиска способността на сърдечните камери пълни с кръв между ударите. Това води до по-малко изпомпване на кръв в тялото и появата на восъчни подутини по ръцете. Този симптом е много опасен и изисква незабавна медицинска помощ. Трябва да се разбере, че сърдечната амилоидоза е рядко заболяване и затова лекарите започват да мислят за тази диагноза като последна мярка.

Важно е да не бъркате признака на амилоидоза на сърцето с хигрома (това е натрупване на течност и често се появява на китката) или липома – това е доброкачествен, напълно безвреден тумор от мастни клетки.

Промяна на цвета на дланите

Червени или кафеникави петна по дланите на ръцете може да се дължат на сърдечни проблеми. Донякъде приличат на възлите на Ослер и причината за появата им е една и съща – инфекциозен ендокардит (бактериална инфекция в сърцето или кръвоносните съдове).

Тези петна може да са безболезнени и да изчезнат сами в рамките на няколко дни или седмици, но никога не трябва да се пренебрегват. Ако забележите тези промени в цвета на дланите си, посетете лекар.

Сърдечно-съдовите заболявания са причина номер 1 за смърт в света.

Затова си струва предварително да помислите дали сте направили всичко, за да предотвратите възможното развитие на сърдечно-съдови заболявания. За да направите това, достатъчно е да се подлагате на редовни медицински прегледи, да преразгледате диетата, начина на живот, да започнете да се движите повече, да контролирате налягането, холестерола, кръвната захар и индекса на телесна маса.

Последно
Не пропускай