4 „здравословни“ ястия, които ви правят дебели

Не всички зеленчукови ястия ще ви помогнат да отслабнете. Има и зеленчуци, които дори водят до леко наддаване на тегло, така че не разчитайте на тях за диетата.

Зеленчуците са храни, които е препоръчително да се включват в повечето ястия. Спанакът е страхотна добавка към омлет, салатата винаги трябва да е основно ястие за обяд, а броколито на скара може да се сервира за вечеря – това са само някои примери как зеленчуците могат да бъдат част от всяко хранене. Но не всички рецепти със зеленчуци са безопасни за фигурата.

Масло, сол, захар, сирене и панировка са само част от съставките, които често се използват за подобряване на вкуса и текстурата на зеленчукови ястия ш често ги превръщат във висококалорични ястия. И тези характеристики могат спокойно да доведат до нежелани килограми.

Пържен карфиол

През последните години популярността на карфиола рязко нарасна поради неговата гъвкавост при готвене, деликатен вкус и здравословни качества – той наистина съдържа ценни хранителни вещества като фибри и витамин С, но когато се задуши и потопи в сос на базата на майонеза,.става изключително калорично ястие. Пърженките от карфиол се приготвят с помощта на яйца, брашно, подправки и олио. Това превръща нискокалоричния зеленчук в такъв, който е пълен с калории и нискокачествени мазнини.

Зеленчуков гратен

Гратенът е гювеч с препечена коричка от галета и/или топено сирене. Въпреки че и двете съставки са много вкусни, те правят всяко ястие, дори и съставено от най-здравословните зеленчуци, по-калорично. Често гратените се правят с обилни зеленчуци като сладки картофи, пащърнак и цвекло, които се гарнират със смес от тежка сметана, сирене и масло преди печене. Тези зеленчуци са с по-високо съдържание на скорбяла от другите, респективно – с по-високо съдържание на калории и въглехидрати. А базираните на млечни продукти съставки, използвани в това ястие, го правят още по-малко подходящо за диета.

Чипс от цвекло

Цвеклото е богато на хранителни вещества като фибри, желязо и витамин С. Концентрираните форми на цвекло, като сок от цвекло, понижават кръвното налягане. Това обаче не важи за чипса от цвекло. Когато вземете много тънък резен цвекло, запържите го в олио и го хвърлите в сол, хранителното съдържание на зеленчука определено става по-малко плътно. Въпреки че някои хранителни вещества може да останат непокътнати, изяждането на много голяма порция чипс, за да получите значително количество витамини и минерали, ще доведе до прекалено голяма закуска, пълна с калории, мазнини и сол. Всичко това ще направи контрола на теглото по-голямо предизвикателство.

Торта от моркови

Морковите са чудесен източник на витамин С и желязо, освен това съдържат лутеин, антиоксидант, който може да помогне за подобряване на здравето на очите. Но, когато са сготвени, витамин С и лутеинът са по-склонни да се разградят, което води до намалена наличност на тези хранителни вещества. Загубата на тези ценни хранителни вещества по време на готвене намалява хранителната стойност на ястията с моркови, а традиционните съставки на сладкиша го правят още по-малко подходящ за отслабване. Захарта, брашното, маслото и крема сиренето, използвани за глазура, правят тортата с моркови един от най-малко здравословните начини за използване на моркови, особено за стройна фигура.

Последно
Не пропускай