4 заболявания, които могат да се крият зад болката в гърба

В зависимост от това къде боли, може да се подозира за определени заболявания.

Болката, причинена от сърдечно-съдови заболявания, обикновено е съсредоточена в лявата част на гърба. Появяват се при инфаркт на миокарда, ангина пекторис, дисекация на аортата. Понякога такива болки стават дърпащи и отдават на лявата ръка, лявото рамо и дори челюстта. Ако ситуацията не е критична, трябва да отидете в болницата, където ще ви направят ЕКГ или коронарография, за да потвърдят диагнозата. Ако не се чувствате добре, не се колебайте да се обадите на Бърза помощ.

Остър нефрит – болка от двете страни на гърба

Чувствителните нервни влакна на бъбреците и уретерите предават импулси към лумбалните и гръдните нерви, така че заболяванията на тези органи лесно могат да причинят болки в гърба. При остър нефрит (възпаление на бъбреците) болката в долната част на гърба обикновено е тъпа по характер, в тежки случаи се усилва и понякога се излъчва към перинеума по протежение на уретера.

Остеопороза – болка по гръбначния стълб и в долната част на гърба

Повечето болки в кръста са свързани с първична остеопороза (най-често срещаното метаболитно костно заболяване). Болката е от двете страни на гърба и се усеща по протежение на гръбначния стълб. Такива болки се облекчават при лягане на лявата страна или по гръб и се засилват при продължително стоене или седене. При такъв симптом експертите съветват също да се консултирате с лекар, за да проверите минералната плътност на костите, да изберете подходящи упражнения и ако е необходимо, да се предпише терапия.

В допълнение, хроничното пренапрежение и продължителното излагане на студена и влажна среда могат да причинят подуване и възпаление на лумбалните мускули на гърба и фасциалната тъкан (съединителна тъкан, която покрива органи, съдове, нерви и образува обвивки за мускули), което води до болки в гърба. В тези случаи трябва да обърнете повече внимание на почивката и да поддържате гърба си топъл.

Херния на лумбалния гръбначен стълб

Болки в гърба също могат да бъдат причинени херния на лумбалния гръбначен стълб. При такъв проблем болката в гърба е към бедрото, прасеца или седалището. Точната диагноза ще изисква компютърна томография, ангиография или рентгенография. Масажът или разтягането могат да облекчат болката, а в някои случаи е необходима операция.

Язва на дванадесетопръстника – болка в гърдите

Дванадесетопръстникът е началната част на тънките черва, която непосредствено следва пилора. При язва на дванадесетопръстника нервните плексуси зад перитонеума могат да бъдат раздразнени и да причинят болка, която се излъчва към гърба, особено към гръдния кош. Например, перфорирана язва може да бъде придружена от постоянна силна болка в гърба. За изясняване на диагнозата ще е необходима FGDS (фиброгастродуоденоскопия).

Като цяло има много причини за болки в гърба и не винаги те могат да бъдат идентифицирани сами – за диагноза понякога трябва да се подложите на цялостен преглед. И ако болката ви притеснява редовно, не трябва да рискувате и да се самолекувате, като постоянно поглъщате болкоуспокояващи. Необходимо е да се консултирате с лекар възможно най-скоро, за да поставите правилната диагноза и да започнете лечението навреме.

Последно
Не пропускай