4 признака на висок холестерол, които се появяват по ръцете ви

Признаците на повишени нива на така нареченият лош холестерол в кръвта могат да бъдат забелязани по ръцете. Опасната патология трябва да бъде диагностицирана възможно най-рано, казват лекарите.

Можете да проверите холестерола си, като направите липиден профил. Това е подробен анализ, който показва нивото не само на общия холестерол, но и на „лошия“ (липопротеин с ниска плътност) и „добър“ (висока плътност). Препоръчително е всеки да се подлага на такъв преглед веднъж годишно, особено важно е за хора, които са изложени на риск от атеросклероза, имат лоши навици, както и тези, които са диагностицирани с хипертония, захарен диабет и различни заболявания на сърдечно-съдовата система.

Коварството на високия холестерол е, че в началните етапи нивото на „лошия“ холестерол извън мащаба не се проявява по никакъв начин. Можете да узнаете, че нещо не е наред с тялото само след преминаване на тестовете. Много хора могат да живеят години наред с високи нива на „лош“ холестерол, без дори да осъзнават, че имат сериозни здравословни проблеми. Такова невежество може да доведе до много сериозни последици – инсулт или инфаркт.

„Лошият“ холестерол може да се прояви чрез външни признаци

Въпреки това, можете и сами да заподозрете, че здравето ви не е наред. „Лошият“ холестерол би могъл да се открие чрез външни признаци, казват американски лекари. И някои от тях се появяват на ръцете. Достатъчно е да погледнете внимателно дланите си, за да видите първите тревожни камбани.

Признаци на висок холестерол в кръвта:

Ако изпитвате болка

Натрупването на холестерол може да запуши съдовете на краката и ръцете, причинявайки им болка.

Ако ръцете изтръпват

Ако усещате изтръпване в ръцете си, веднага посетете лекар.

Имате мехури

Според Американската академия на дерматологичната асоциация, малки, жълти, с телесен цвят или червени меки мехури могат да показват високи нива на холестерол. Те могат да се появят на всяка част от ръката, но най-често се наблюдават на лактите.

Дълбоки гънки

Дланите стават сякаш набръчкани, а причината за това са образуваните мастни натрупвания на холестерол, наречени ксантоми.

Холестерол и храна

При високо ниво на холестерол трябва да преразгледате диетата си. Напълно възможно е да се понижи холестерола (дори и без лекарства) и да се подобри работата в рамките на 6-8 седмици, ако следвате препоръките на лекарите.

Последно
Не пропускай