3 теми табу за разговор с децата

Въпросите на децата не трябва да остават без отговор. Детето трябва да знае, че винаги може да се обърне към родителите си с въпроси и за съвет. Някои неща си струва да разкажете предварително сами, за да разширите знанията на децата. Но има някои специфични теми, които не бива да засягате при разговор с малки деца.

Децата помнят добре всичко, което чуват у дома, в детската градина, виждат по телевизията или научават от непознати. Неправилната или ненавременна информация може да наруши психическото състояние на детето. Ето кои 3 теми са табу.

Интимният живот на родителите

Всеки родител трябва да отговори на въпроса за раждането на деца. Ако децата научат толкова важни неща отвън, отношението им към интимната тема може да се изкриви напълно. Родителите са тези, които са длъжни да посветят детето си на този въпрос и да го подготвят за реалния живот. Просто не казвайте на детето и не обсъждайте с него аспекти от интимния живот на мама и татко, техните партньори преди брака и други подобни неща.

Финансови приходи и парични проблеми

Всяко дете трябва да знае как се печелят пари. Че никой не ги рисува и могат да свършат. Не е препоръчително да харчите големи за всички капризи на децата, но не трябва и системно да ги лишавате от играчки. Детето не трябва да чува оплаквания от липсата на пари, ниската заплата на бащата и да се задълбочава в настоящата финансова ситуация в семейството. То не може да помогне и да печели, защо да натоварваме психиката му с негативизъм и проблеми? Всяка небрежно изречена дума за бедност може да повлияе много зле на крехката детска психика.

Минали грешки на родителите

Мама и татко винаги трябва да бъдат пример за детето, но добър или лош – това зависи само от самите тях. Всеки прави грешки, никой не е перфектен. Но за детето това не е така. Не го разстройвайте с истории за минали грешки, лоши навици и други грехове на младостта. Мъничетата наистина се нуждаят от идеални родители.

Те трябва да научават реалностите на живота постепенно. Винаги следете зорко какво се говори в присъствието на детето. И не забравяйте, че родителят трябва да дава добър пример не само с думи, но и с дела.

Последно
Не пропускай