3 съвета за бързо повдигане на самочувствието

Човешкото поведение е пряко свързано с това как се чувстваме. Отношението към вътрешното „аз” трябва да се основава само на лични впечатления и да не се влияе от мнението другите, което се случва много често. Как да намерим вътрешна хармония и да изградим добро самочувствие? Тези 3 съвета от психолозите ще ви помогнат.

Не се сравнявайте с другите

Много често хората се сравняват с другите и в такива сравнения се провалят. Спрете да мислите, че колегата ви е по-добър от вас, че някой получава по-висока заплата. Колкото повече задълбавате във всичко това, толкова по-бързо пада самочувствието и става все по-трудно да коригирате нещата.

Всичко в света е в хармония. Всеки човек има вътрешни ресурси и лична граница, която не трябва да надхвърляме, но толкова много искаме да изглеждаме по-добре, че го правим. Разбира се, излизането от зоната на комфорт е похвално, но непрекъснатият стремеж да сме по-добри от другите не води до нищо добро.

Като начало анализирайте обективно поведението си, вижте в какви ситуации действате правилно, къде правите грешки, какво може да се коригира. Работете върху това и постепенно всичко ще се промени изключително към по-добро.

Намерете своето призвание

Всеки човек има област, в която е много добър. Някой обича да играе футбол, друг да пече пайове, трети да плете. Концентрирайте се върху това, това е вашият личен акцент, на който трябва да заложите, а не да копирате чужд стил.

Следващия път, когато правите това, което обичате, помислете как ви гледат другите, какви думи казват. Искрените комплименти трябва да ви вдъхват увереност, фиксирайте този момент вътре в себе си. Следващият път, когато ви е трудно в различна ситуация, не забравяйте, че всеки трябва да прави своето и няма как да бъдете най-добрият във всичко.

Разберете вътрешното си състояние

Самочувствието е нашата вътрешна позиция спрямо нас самите. Помислете колко често се хвалите вътрешно, колко често се карате, колко често оставате недоволни от собствените си действия. Ако критиката е повече, време е да промените ситуацията.

Погледнете се в огледалото сутрин – изглеждате ли страхотно? Направете си комплимент. Направихте всички планирани неща – похвала за организацията и умението да планирате правилно времето си.

Намерете време за себе си, отидете на масаж, спортувайте, разходете се из града, поглезете се с вкусен десерт и чаша кафе. Всички тези малки неща ще ви позволят да дадете вътрешно самочувствие, определено го заслужавате. Вие трябва да сте на първо място, подобен здравословен егоизъм е необходим на всеки човек.

Научете се да обичате себе си, да се хвалите и да се приемате. Спрете да се сравнявате с другите, вие сте личност и този факт трябва да бъде приет и поставен на първо място.

Последно
Не пропускай