3 психологически трика, които ще ви помогнат да забравите бившия си

За мнозина е доста трудно да се разделят с човека, който доскоро им е бил партньор. Да се ​​сложи край на такава връзка е много трудно. Спомени, обиди и рани висят на врата ни като бреме и ни пречат да продължим напред в живота.

Да се ​​научиш да затваряш вратата към миналото е полезен навик, който не може да се научи веднага. Но психолозите предлагат три стъпки, които ще помогнат за решаването на тази трудна задача:

Признайте, че наистина сте обидени

Понякога може да е трудно да признаем, че изпитваме болка. Защото това е слабост. Но ако боли – боли. Опитът да игнорирате чувствата си няма да ви помогне да се справите с проблема.

Опитайте се да разберете къде са корените на вашето страдание. Може би се страхувате от повторение на сценария или може би той нанесе сериозен удар върху вашето самочувствие и увереност. След като откриете източника на неприятните емоции, позволете си да го почувствате с пълна сила. Няма значение колко глупаво или неловко се чувствате.

По правило осъзнаването от какво точно ви боли говори много за вас – показва какъв човек сте и ви позволява да научите новия урок, продължавайки напред.

Простете

Прошката не означава да забравиш или да се сприятелиш с бившия си. За да преминете напълно през процеса на това, което ви е наранило, трябва да се освободите от гнева си, да се освободите от вината си и най-важното, да приемете отговорност за това, което е направил. Той направил това, което е направил – това не може да се промени. Признаването на вина от негова страна няма да ви помогне, а само ще отвори стари рани. Освен това някои хора са неспособни да се покаят или никога няма да си признаят, че направили нещо нередно. Това не трябва да ви засяга. Всичко, което можете да направите, е да очистите душата си с прошка.

Кажете му последни думи

Трудно е да намериш сили да кажеш всичко, което искаш на този човек. Или просто няма такава възможност, защото отдавна сте загубили контакт с него. Но последните думи трябва да бъдат казани при всякакви обстоятелства. Можете просто да напишете каквото ви е на ум в писмен вид.

Започнете с това, което ви свързва с човека, който ви е наранил. Разкажете как сте се запознали и кога сте разбрали,  че той означава много за вас. Опишете най-топлите си спомени. Разкажете как сте се чувствали, когато е бил с вас и какви качества сте ценили в него. Върнете се към момента, когато всичко се объркало или към конкретния ден, когато сте научили за неговата изневяра. Опишете подробно своите чувства и емоции. Изразете напълно обидата си. Обяснете какво точно ви е наранило. След това обобщете. Направете изводи, осъзнайте на какво ви научила тази ситуация и този човек. И накрая, благодарете на бившия си за безценния опит.

Не забранявайте на сълзите да се лея – това е прочистваща и естествена реакция. В края на писмото ще почувствате ако не пълно освобождаване, то поне огромно облекчение. Вие сте на прав път, не се отказвайте!

Последно
Не пропускай