3 признака, че covid е причинил усложнения на щитовидната жлеза

Всяка вирусна инфекция може да предизвика автоимунни нарушения в организма. Те могат да повлияят, наред с други неща, върху функционирането на щитовидната жлеза. Някои състояния водят до сериозни последици.

Сега в много държавни и частни центрове пациентите след нова коронавирусна инфекция преминават рехабилитация. Лекарите посочват най-честите симптоми, с които се лекуват. Сред тях сред първите са оплакванията от астения, раздразнителност, сънливост и когнитивни проблеми.

Често с такива симптоми пациентите се изпращат на преглед при психотерапевт, предписват се дълги разходки и здравословен сън. Понякога обаче тези оплаквания са пряк път към ендокринолога, за да се изключат сериозни автоимунни нарушения.

Какви заболявания на щитовидната жлеза могат да бъдат провокирани от COVID-19 и кога трябва незабавно да се консултирате с лекар?

COVID-19, като всяка вирусна инфекция, може да предизвика автоимунни процеси в организма. Имунната система започва да възприема собствените си клетки като чужди. Тялото произвежда антитела, които атакуват собствените му органи, унищожавайки ги. В случая на щитовидната жлеза  това е преди всичко хроничен автоимунен тиреоидит и подостър тиреоидит на де Кервен.

Тъй като хроничният автоимунен тиреоидит протича на три етапа – с повишена, нормална и намалена функция на щитовидната жлеза – оплакванията могат да бъдат различни. В случай на подостър тиреоидит могат да се разграничат три типични симптома:

  • Болка в щитовидната жлеза
  • Повишаване на температурата
  • Треперене, изпотяване, раздразнителност

Ако имате такива прояви известно време след вирусна инфекция, трябва незабавно да се свържете с ендокринолог.

Общата слабост, която се развива при всеки след претърпяна коронавирусна инфекция, вече трябва да ви накара да проверите хормоните си дори при липса на други симптоми. Но е особено важно да направите това, ако имате слабост, сънливост, изпотяване, сърцебиене, раздразнителност, подуване, задух, промени в теглото в една или друга посока, менструални нарушения при жените, еректилна дисфункция при мъжете, промени в либидото и при двата пола.

Възлите могат да започнат да растат. Ето защо, 4-8 седмици след инфекцията с COVID-19 е по-добре да се провери хормоналния статус на щитовидната жлеза и винаги с антитела (TSH, T3 free, T4 free, AT-TPO), а след 3-6 месеца да се препоръчително е да се направи ултразвук на щитовидната жлеза. В случай на аномалии трябва да се свържете с ендокринолог.

Последно
Не пропускай