3 причини, поради които холестеролът не намалява – съвети от кардиолози

Животът с висок холестерол, особено ако вече имате сърдечно-съдови заболявания, е много опасен. Какви грешки често се допускат най-често, лекарите ще ни обяснят сега.

Обикновено при здрав човек концентрацията на холестерол в кръвта е 3,2-6,2 mmol / l, в зависимост от възрастта. Ако процентът ви е значително по-висок, определено трябва да разберете причината с вашия лекар и да получите необходимите медикаменти, за да намалите процентите до приемливо ниво. В противен случай има повишен риск от инфаркт, инсулт или внезапна сърдечна смърт.

Най-често срещаният вариант е, когато се предписват лекарства за понижаване на холестерола, но пациентът не знае, че е необходимо да се оцени ефектът от лечението след 6-8 седмици и че лечението трябва да е задължително комплексно – лекарства, кардио хранене и физическа активност, твърдят кардиолозите.

Тоест, лечението е в ход, но никой не знае колко е ефективно. Ако няма ефект или е недостатъчен, тогава пациентът може да получи  инфаркт или инсулт, въпреки че целта и смисълът на лечението е да предотврати тези проблеми. Ето защо е важно не само да се намали холестерола, но и да се оцени нивото му.

Например, при пациенти с коронарна болест на сърцето и след инфаркт, нивото на LDL ( „лош холестерол“ ) трябва да бъде 1,4 mmol/l или по-малко – според Европейското кардиологично дружество /2019 г./. Това е единственият начин да сте сигурни в качеството на лечението.

Следователно, ако търсеното ниво на холестерола не се постигне след 6-8 седмици, тогава е необходимо да се анализира ситуацията и евентуално да се промени тактиката и да се преразгледа лекарствената терапия.

Най-честите грешки при понижаване на холестерола

Неправилна оценка на физическата активност

Ежедневното кардио е от съществено значение за понижаване на холестерола и кардио риска. Това е ходене 1-1,5 часа на ден плюс силова тренировка три пъти седмично.⠀

В същото време ходенето не трябва да бъде бавно, а с добро темпо. Много е важна интензивността на ходене, казват кардиолозите. Тя може да се опреди като извадете възрастта си от цифрата 180. Само това ниво на натоварване може да повлияе на нивото на „лошия“ холестерол.

Но не на всички пациенти се препоръчва физическа активност за понижаване на холестерола. Тя не е подходяща при проблеми с опорно-двигателния апарат, хронична сърдечна недостатъчност, тежка ангина или просто напреднала възраст.

Погрешна преценка на диетата

Повечето хора вярват, че правилното хранене се състои от три компонента – без мазни, пържени и солени храни. Но не е така.

За да намалите холестерола, имате нужда от енергиен дефицит, който се постига чрез намаляване на количеството прости въглехидрати в диетата.  Плодове – само сутрин и следобед, пълнозърнести храни – за обяд, зеленчуци – колкото повече, толкова по-добре. Също така в диетата трябва да има бяло пилешко месо, морска риба, яйчен белтък, бобови растения, растителни масла.

Не се взема предвид наследствеността

Ако двигателната активност е максимална, храненето е балансирано и все пак холестеролът не намалява – това е наследствена форма, твърдят експертите. При наследствена хиперхолестеролемия рискът от сърдечен удар или инсулт е най-висок. Следователно, в тази ситуация е необходима максимална лекарствена терапия с възможно добавяне на лекарства за понижаване на холестерола на базата на моноклонални антитела (PCSK9 инхибитори).

Една от най-честите диетични грешки за тези, които искат да намалят нивата на холестерола, е преминаването към колбаси и пилешка шунка. Защото, всъщност, там има много скрити наситени мазнини.

Последно
Не пропускай