3 напитки, които разрушават костите

Някои напитки имат незаслужена слава на здравословни, а всъщност, ако се увлечете с тях, можете да измиете минералите от костите, казват експертите.

За да работи тялото ни като цяло, трябва да следим храненето. Дори и ако пиете различни витамини, спазвате режим на сън и почивка, спортувате, но ядете само мазни и висококалорични храни, здравословните проблеми няма как да бъдат избегнати. Балансираната диета е изключително важна част от този пъзел.

Повечето хора обръщат специално внимание на храната, но напълно забравят за напитките. И това е голяма грешка, казват лекарите. Защото това, което пиете, също влияе силно на вашето благополучие. Така че, трябва да знаете, че прекаляването с мляко, газирани напитки и кафе може да провокира проблеми с костите.

Според експертите, млякото съдържа киселинни компоненти, които изхвърлят полезните вещества от тялото, ако не са балансирани. Тоест самото мляко несъмнено е полезно. Но ако сте свикнали да го пиете редовно, тогава в диетата ви трябва да присъстват непременно и достатъчно зеленчуци. Те са с високо съдържание на диетични фибри, които ще помогнат за задържането на калция в тялото.

Злоупотребата с кисели храни, небалансирани алкални еквиваленти, ще доведе до ацидоза – промяна в pH средата на тялото. Това ще създаде условия, при които тялото ще иска по някакъв начин да се балансира с алкални компоненти. Затова ще започне да отнема полезни алкални минерали от костната маса, освобождавайки костите от минерали, които ги правят по-издръжливи.

Що се отнася до кафето, то нарушава усвояването на калций, магнезий и редица други минерали. Затова е по-добре да го пиете много преди или след хранене. Също така, прекаляването с тази напитка в диетата може да доведе до дехидратация, така че за всяка чаша кафе трябва да пиете поне една чаша вода.

Газираните напитки, особено сладките, също могат да доведат до остеопороза, предупреждават диетолозите. Те съдържат фосфорна киселина, която също разрушава стомашно-чревния тракт, зъбите, провокира кариес и различни заболявания на устната кухина. Дори една чаша силно газирани напитки на ден може сериозно да навреди на здравето. Под за плаха са не само фигурата, но и зъбите, мозъкът и бъбреците.

Последно
Не пропускай