12 знака, че не сте толкова умен, колкото си мислите

Дори и да сте сигурни, че по отношение на развитието сте израснали до Стив Джобс или дори изпреварили Алберт Айнщайн, това не означава, че можете да се наречете умни. Ето някои признаци, които показват, че може да грешите дълбоко в оценката на вашите мисловни способности.

Приемате мнението си като единствено правилно

Дори и най-самоувереният човек е наясно, че неговото мнение е само гледна точка, а не неоспорима истина. Умният събеседник винаги се опитва да изслуша гледни точки, които се различават от неговите, надявайки се да научи нова информация и да разшири хоризонта си. Глупаците ще отстояват позицията си дори когато опонентите им оперират с научни факти, статистически данни и други доказателства. Запомнете: инатът не ви прави умен, той показва само стеснение и говори за „напомпано“ самочувствие.

Надценявате способностите си

Не бъркайте самочувствието и самонадеяността. Във втория случай сте склонни да надценявате способностите си: да поемате задачи, с които не можете да се справите, да се хвалите с неусъвършенстваните си умения и по всякакъв начин привличате вниманието към себе си, когато работите в екип. Това подкопава доверието във вас като специалист, а също така ви пречи да растете и да се развивате.

Търсите ли оправдания за хората?

Когато някой ви прави нещо лошо: излъже ви, излива гнева си върху вас, манипулира, вместо да го поставите на мястото му, да му кажете, че такова поведение е неприемливо, вие търсите ли му оправдания? Обвинявате работата му, емоционалното му състояние и дори себе си за това отношение.

Не във всички случаи вашите преценки са правилни. Този подход на оправдаване е приложим само ако негативното отношение на човек към вас е изключително рядко явление. Във всички останали случаи не трябва да оправдавате този, който ви разочарова отново и отново. В противен случай той умело ще продължи да го използва за своите егоистични цели.

Лесно се доверявате на другите

Ако, когато се срещате с нов човек или общувате с някого, когото срещнахте преди няколко месеца, му доверите някаква лична информация, това е доста глупава постъпка. Колкото и банално да звучи, но доверието трябва да се спечели. Не приравнявайте скорошен познат или колега с близък приятел или член на семейството. В противен случай подробностите от личния ви живот може да станат известни на всички.

Харчите много пари, за да изглеждате елегантно

Сигурни сте, че скъп ръчен часовник, най-новия смартфон или маркови маратонки ще могат да повишат социалния ви статус. Следователно сте готови да похарчите много пари за закупуване на неща, от които всъщност нямате нужда и които не можете да си позволите. За вас е важно какво мислят другите за вас, защото искате да ги впечатлите като успешен човек и няма значение, че след подобни покупки се оказвате в режим на икономии за няколко месеца.

Отхвърляте очевидни факти в споровете

Потвърдени данни като научни факти или статистически данни нямат значение за вас. Ако мнението на събеседника се различава от вашето, вие ще отхвърлите всеки негов аргумент, колкото и убедителен да е той. Е, ако опонентът ви предложи да потърсите в Google няколко негови аргумента, вие, разбира се, ще откажете, оправдавайки това с факта, че не искате да губите време за глупости.

Обсебвате се как да харчите по-малко, но не мислите за увеличаване на доходите си

То са точно мисленето или глупостта, характерни за бедния човек. Всичко зависи от вас. Но ако предпочитате строги икономии, без да мислите как да започнете да печелите повече, определено не можете да се наречете умни. Можете да живеете целия си живот  като спестявате от всичко и се хвалите колко умело пазарувате евтини стоки. Или можете да насочите ресурсите си към намиране на нова работа, която ще е по-доходоносна. Умният човек ще се опита да разшири възможностите си, вместо да стесни нуждите си.

Разказвате на всички за своите планове, но не се ангажирате да ги реализирате

Ако продължавате да разказвате на всички около вас за брилянтните идеи и планове, които ви хрумват, но никога не ги прилагате на практика, тогава със сигурност вече сте си заслужили нелицеприятна репутация. Умните хора рядко споделят това, което имат наум с другите. Предпочитат веднага да започнат да работят върху идеите си и да се хвалят с готовия резултат.

Постоянно критикувате другите

Най-често тези хора критикуват околните, които по някаква причина не могат да поемат същите задачи, страхуват се да приложат идеите си или просто не знаят как да го направят. Във всеки случай единственото, което могат да направят, е да се опитат да наложат своята несигурност на друг човек. Непоисканата, неоправдана критика кара глупавите хора да се чувстват по-умни за сметка на унижаването на другите.

Готови ли сте да се примирите с неудобствата, за да не напускате зоната си на комфорт?

Някои хора толкова се страхуват да напуснат зоната си на комфорт, че са готови да се примирят с многобройните неудобства и недоволство от живота си. Те избягват да получават нов опит, защото не са уверени в собствените си способности, умения и знания. Така че те седят и се надяват да запазят съществуващата си репутация за по-дълго време, вместо да започнат да учат, да се развиват и да вървят напред.

Лесно се подвеждате

Лесно се заблуждавате: можете да повярвате на всяка глупост, която другите ви кажат. Никога не проверявате информацията, никога не искате доказателства, никога не задавате уточняващи въпроси. Вярвате на думата на хората, дори когато решавате сериозни проблеми, последствията от които могат да съсипят живота ви.

Взимате решения въз основа на емоциите, а не на логиката

При вземането на решения по-често се базирате на вътрешните си чувства, а не се ръководите от логика и здрав разум. Това очевидно е грешна стратегия, защото резултатът от действията ви може да е далеч от очакванията ви. Позволете на емоциите ви да вземат надмощие, но правете това само в редки случаи, когато няма риск последствията от вашите решения, основани на гняв, чувство на любов или ентусиазъм, да се отразят негативно на живота ви.

Последно
Не пропускай