Как да изберете рамки за очила на вашето дете?

781

Изборът на рамки за детски очила в никакъв случай не е по-маловажен от този на самите очила. Той е от изключително значение, защото комфортът при децата е много важен. Ако рамката е неудобна и причинява дискомфорт на вашия малчуган, то на вас ще ви е много по-трудно да го убедите да ги носи. Подобно неудобство би довело до ред неразположения, включително болки в очите и главоболие.

Детски рамки за очила

Как да изберете правилния размер на рамки за детски очила?

Може би най-важното нещо тук е правилният размер на продукта, тъй като всяко разминаване би довело до отказ от носене. Ако рамката на детските очила е малка, то тя ще притисне слепоочията и ушите на малчугана, като това ще предизвика доста неприятно главоболие. Големите модели, от своя страна, непрекъснато ще се плъзгат към върха на носа и може лесно да паднат при по-рязко движение. И в двата случая корекцията на зрението няма да се извършва правилно, което ще обезсмисли целия процес.

Първото и най-важно нещо за вземане на точния размер на рамката за детските очила е решението как те ще стоят на лицето. Горната им част трябва да се изравнява с линията на веждите или да започва точно под тях. Тесните варианти не са подходящи за децата, тъй като техният поглед често е насочен нагоре, а е важно лещите да съответстват на всеки възможен ъгъл на видимост. Долната част, от своя страна, не трябва да се опира в бузите, тъй като това няма да носи удобство. Що се отнася до ширината на очилата – по добре е те да не излизат извън границите на лицето.

Другите неща, на които задължително трябва да обърнете внимание, са дизайнът и дължината при слепоочието, както и подложките за носа. Именно първият компонент определя колко здраво ще стоят очилата на главата. При неправилна дължина, моделът ще стисне главата в неприятната област, докато при нормална такава, натискът трябва да пада върху горната част на ухото, където няма да създава дискомфорт. Подложките за нос е добре да бъдат лесни за регулация, защото в противен случай може да ви се налага честа смяна на рамката.

Избор на материал

Изборът на материал за детските предложения до голяма степен зависи от личните предпочитания, тъй като както пластмасовите, така и металните имат и предимства и недостатъци. Нека ги разгледаме:

  1. Метални – металните варианти са изключително издръжливи, което означава, че рискът от счупване е сравнително по-малък. Това е от голяма полза особено за по-активните деца. Повечето от тях имат регулируеми подложки на нослето, което позволява по-голямо удобство, имайки предвид, че децата постоянно растат.
  2. Пластмасови – те са подходящи за деца с по-чувствителна кожа, тъй като са хипоалергенни. При тях обаче регулацията често е по-трудна, тъй като в повечето случаи подложките в областта на носа са статични. Имайте предвид, че въпреки, че са изработени от здрава пластмаса, няма как да бъдат по-издръжливи от металните.

Преди да изберете, винаги чуйте и детското мнение, за да сте сигурни, че моделът ще е удобен за носене и няма да причинява какъвто и да било дискомфорт при носене.

Важен ли е дизайнът за детските очила?

Особено когато говорим за диоптрични видове, техният дизайн е много важен, защото ако малчуганът не се харесва с тях, е твърде вероятно да откаже да ги носи. Разнообразието от детски варианти е наистина голямо. Има множество марки, форми, цветове, което прави избора наистина труден. Не забравяйте обаче, че не е толкова от значение дали избирате правоъгълни, или овални модели, а по-скоро да бъдат достатъчно качествени. При децата може да разгледате и за удароустойчиви модели, тъй като шансът те да оцелеят по-дълго време, е доста по-голям, имайки предвид колко са активни малчуганите.

Как да разберем, че избраната детска рамка е подходяща?

Както вече уточнихме, за да бъде успешно лечението на зрението чрез очилата, е от съществено значение те и рамката да бъдат подходящи за детето. Ето и как да разберете дали това е така:

  • Попитайте детето за мнението му – убедете се на 100%, че избраният модел е достатъчно комфортен за детето, в противен случай рискувате да не го носи и да си дадете парите на вятъра;
  • Оценете прилягането на лицето – между моста на носа и рамката не трябва да има големи празнини. Също така се уверете, че стъклата не са твърде близо до очите;
  • Проверете модела за деформации – ако има такива, то той не е подходящ за носене, тъй като със сигурност няма да бъде достатъчно удобен;
  • Помолете малчугана да поклати главата си – ако по някакъв начин моделът се изхлузва или пада, потърсете по-малък размер;
  • Консултирайте се със специалист – той най-добре ще знае кои са най-подходящите детски модели и ще ви насочи най-правилно.

В случай че всички условия са изпълнени от избрания от вас модел, то можете спокойно да го вземете за малкия човек.