Търсене с металдетектор: какво трябва да знаете?

437

В наши дни има голям избор от хобита, с които да разнообразявате дните си. Ако си падате по по-нестандартните дейности или искате да разчупите рутината, може да опитате търсенето с металдетектор. Това интересно хоби, доста разпространено в последните години, е чудесен начин да прекарвате време навън, като може да бъде забавна и полезна дейност. Независимо дали искате да откриете изгубени монети, самородно злато или други съкровища, има някои ключови съображения, които трябва да имате предвид преди да започнете. По този начин ще можете да извлечете максимална полза от търсенето си.

Металотърсачи

Как работят металдетекторите?

Детекторите за метал работят с помощта на електромагнитна индукция. Това е процесът на генериране на електродвижеща сила (ЕДС) в електрически проводник, вследствие на променящо се магнитно поле. Ето последователността на работа:

 • предавателна бобина – уредът има намотка от проводник, която действа като предавател. Тази намотка се захранва с енергия от батерия, която произвежда променлив ток в намотката, който създава магнитно поле;
 • магнитно поле – то е създадено от намотката на предавателя. Прониква в земята и предизвиква електрически ток във всеки метален предмет, намиращ се в магнитното поле. Това е известно като електромагнитна индукция;
 • приемна бобина – металдетекторът има и намотка от проводник, която действа като приемник. Тази намотка открива електрическия ток, индуциран в металния предмет от магнитното поле;
 • процесор – процесорът на металния детектор анализира сигнала, получен от приемната намотка и определя дали сигналът е показателен за метален предмет;
 • звуков сигнал – ако процесорът установи, че сигналът е показателен за метален предмет, той активира звук, за да предупреди потребителя. Честотата и силата на звука на аудиосигнала могат да показват вида и размера на металния предмет;
 • дисплей – някои уреди имат и дисплей, който предоставя допълнителна информация, като приблизителната дълбочина на металния предмет или цялостен обхват на работната територия.

Как да изберете първия си металдетектор?

Този тип хоби е доста развит в последно време и съответно оборудването се подновява скоростно. На пазара излизат все по-нови модели на такива уреди. Едно от най-важните неща, които трябва да вземете предвид при работа с такъв тип устройство, е вида му. Във физическите и онлайн магазините има много различни модели и всеки от тях притежава своите силни и слаби страни. При избора на металдетектор е важно да вземете предвид фактори, като вида на терена, в който ще търсите, дълбочината, на която най-често ще боравите, както и размера и теглото на уреда, така че да ви бъде максимално удобно.

Цената е друг важен аспект, който да съобразите. Съществуват много металдетектори на различни цени, вариращи от такива с китайско производство, които са по-евтини, до модели от висок клас, които са по-скъпи, но предлагат по-добро качество и по-усъвършенствани функции. За да направите най-добрия избор, е важно да намерите най-добрия баланс между качество и достъпност.

Макар че може да е изкушаващо да изберете евтин металдетектор, важно е да помните, че качеството на избраното от вас оборудване ще има пряко влияние върху успеха на търсенето ви. Евтиният уред може да е ненадежден и да не работи добре в труден терен, докато моделът от висок клас може да е по-скъп, но да предлага по-добри резултати. Важно е да изберете качествен металдетектор с функции, които ще ви помогнат да извлечете максимална полза от търсенето си.

От какво допълнително оборудване се нуждаете?

Търсенето на метали може да бъде физическо натоварване и е важно да се уверите, че разполагате с подходящото оборудване, което да ви помогне да извлечете максимална полза от търсенето си. Това може да включва:

 • слушалки – за да чувате по-ясно слабите сигнали и да изолирате външния шум;
 • инструмент за копаене – за изкопаване на находките от земята. Обикновено се използват мистрия, лопатка за пясък или нож за копаене;
 • пинпойнтер – това представлява ръчен металдетектор, който се използва за точно определяне на местоположението на целта в дупката;
 • чантичка за находки – за безопасно съхранение и транспортиране на намерените обекти;
 • наколенници – за предпазване на коленете при копаене.
 • ръкавици – за да предпазите ръцете си при копаене и обработка на находки, както и да не се цапате, когато пипате предметите.

Законно ли е боравенето с металдетектор на открито?

От изключителна важност е да се уверите, че сте запознати със законите в района, в който планирате да търсите. В някои страни, като България, търсенето с металдетектор е регламентирано действие и може да изисква разрешение. В други държави законите може да са по-свободни, но това е строго определено от вътрешната политика на всяка страна. Винаги е добре да се консултирате с местните власти преди да започнете търсенето.

Къде да търсите?

След като сте получили необходимите разрешителни за извършване на дейността, е важно да изберете правилното място за търсене. Реките, планините и други райони, които някога са били обитавани места, често са с богата история и предлагат много голям набор от открития. Изборът на място за търсене ще зависи от личните ви интереси, но е препоръчително да изберете място, което има потенциала да ви даде вида находки, от които се интересувате. Други места, които често биват обхождани от иманяри са плажовете, като там могат да бъдат намерени изгубени бижута, монети, остатъци от злато и други ценни предмети, които са били заровени в пясъка. Още обекти са стари лагери, изоставени къщи или ферми, градове-призраци и исторически места.

От Sellzone.bg отново ви напомнят за важността от изкарването на разрешително и необходимостта от спазването на местните закони и разпоредби относно металдетектинга, особено когато ще търсите в частна собственост или в зони с ограничен достъп.

След като сте намерили подходящо място, важно е да се уверите, че сте подготвени за търсенето. Това може да включва проучване на района, в който планирате да търсите, изучаване на карти и исторически документи и тренировки с металдетектора, преди да започнете целенасоченото търсене. С правилната подготовка и подходящото оборудване, можете да увеличите шансовете си за откриване на вълнуващи находки.