За какви проблеми може да сигнализира ранното побеляване на косата

Всички, които вече са започнали да побеляват, си спомнят деня, когато за първи път са открили сребърен кичур на главата си. Подобна находка е много разочароваща, особено когато нямате дори тридесет години. Разбира се, някои хора побеляват рано – случвало се е на техните родители, баби, дядовци и прабаби, това е генетика, няма какво да се направи. Но понякога първите бели косми са изненада за всички членове на семейството.

В някои случаи те могат да сигнализират за началото на заболяване. В този случай възрастта на човек не е толкова важна (може да бъде или много младо момиче, или жена на четиридесет години).

За какви проблеми може да говори сивата коса:

Заболяване на щитовидната жлеза  – проблеми могат да се появят, когато щитовидната жлеза например произвежда твърде малко или твърде много хормони. Уверете се, че получавате достатъчно калций, протеин, магнезий и йод в диетата си  – те са основни елементи за здравето на този орган. И не забравяйте за витамините А, В и С;

Дефицит на витамин В – именно той може да повлияе на цвета на косата. Побеляването може да бъде предотвратено, ако осигурите достатъчно витамин В в диетата си или започнете да приемате добавки, обясняват експерти. Много витамини от група В има в млечните продукти, тъмните листни зеленчуци, плодове, ядки, червено месо и домашни птици, пълнозърнести храни.

Развитието на витилиго  – кожно заболяване, при което човек има бели петна с различни размери и форми по лицето и тялото. За да не провокирате заболяването, използвайте слънцезащитен крем, скрийте засегнатата или наранена кожа от слънчева светлина.

Автоимунни заболявания – например, алопеция ареата, когато човек започва да оплешивява, по главата и тялото се появяват особени „огнища“ на болестта. Фокусът може да се измести с течение на времето. Причините за това заболяване са не е напълно изучен, трудно е да се предвидят.

Неврофиброматоза – това е едно от най-честите наследствени заболявания. По кожата се появяват петна с цвят на кафе, най-често в аксиларната и ингвиналната област. На пациентът започват да растат тумори , които се отстраняват хирургично.

Туберозна склероза – рядко наследствено заболяване, което провокира развитието на тумор в различни органи (мозък, сърце, кожа, очи, бели дробове).

Последно
Не пропускай