Трапезната маса – форми, размери, съвети за избор

Трапезната маса заема особено важно място в интериора на дома. На нея се събират всички членове на семейството не само за да се хранят, но и за да си говорят, а често пъти там се посрещат й гости.  Понякога повърхността й пък се използва като помощен плот за готвене, особено ако кухнята е твърде малка и не е предвидена отделна работна повърхност.

Съществува огромно разнообразие от маси за хранене, като размерите и текстурата на повърхността варират, в зависимост от конкретните нужди и предпочитания на собствениците.   Но все пак, когато избирате маса за хранене, следва да обърнете внимание на някои основни неща – декоративна стойност, здравина, издръжливост, лесна поддържка . Важно е също така при избора да вземете предвид стила на кухнята, параметрите на стаята и броя на хората, живеещи в жилището – всички тези фактори са от голямо значение. А сега да разберем каква е перфектната маса за хранене, като следваме съветите на експертите.

Размер на масата за хранене

Съществуват най-различни модели маси за хранене, но е добре да се спрете на такава, на която да може да се настани удобно цялото семейство  и в същото време в самата кухня пак да остане свободно пространство. Счита се, че на всеки седящ на масата човек трябва да се осигури свободна зона поне 60 см. х 40 см., а в средата на масата да се предвиди празно място за сервиране на общи за всички блюда. Също така, ширината на масата за хранене трябва да е минимум около 80-85 см, а дължината би могла да варира, в зависимост от броя на ползващите я.

Необходимо е да отбележим още, че изборът на маса с ширина над 105 см , дори ако размерите на помещението го позволяват, не е много добра идея. Маса за хранене с подобен размер прави общуването трудно и така комфортът се губи. Същото се отнася и до по-малките трапезни маси – широки под 80 см. Тогава пък няма да разполагате с достатъчно място за сервиране.

Форми и размери на съвременните трапезни маси

Изборът на размера на масата е в пряка зависимост от формата й. Така например, правоъгълна маса с параметри 150 х 90 см е идеална за семейство от 4-6 души. За семейство от 8 човека обаче е по-добре да заложите на размери 200 х 110 см и така нататък.

Ако масата е кръгла, тогава нещата стоят малко по-различно – счита се, че на трапезна маса с диаметър 110 см 4 човека ще се поберат идеално. Ако семейството е шестчленно, диаметърът вече трябва да е поне 130 см.

Квадратните маси за хранене са хвалени като едни от най-просторните. Те могат значително да спестят място, затова са подходящи за по-малките кухни. Ако позиционирате такава маса в ъгъла, тя ще е чудесен вариант за хранене на семейство от двама души. Поставена в центъра на помещението, квадратната маса с минимална дължина на страната от 90 см може перфектно да обслужи до 4 души.

Нека не забравяме и столовете. За тях също трябва да се предвиди пространство, така че да могат свободно да се издърпват и прибират към масата без да се удрят един в друг или пък други предмети да им препречват пътя.  Ако се нуждаете от повече вдъхновение и идеи, посетете https://www.kamko.bg/category/kare/.

Последно
Не пропускай