Содата помага на градината: Как да помогнем на почвата през есента

622
Как да помогнем на почвата през есента

Содата за хляб може да се използва не само за почистване. Опитните градинари, изпозват много често содата, за различни цели в земеделието. Защо е необходима тази процедура и какви са ползите от содата бикарбонат за растенията? В статията ще говорим за използването на този инструмент в градинарството.

За касис и цариградско грозде

Содата за хляб, комбинирана с естествени органични вещества, е отличен тор за касиса и цариградското грозде. Помага за получаване на богата реколта от плодове. Налейте топла вода в съда. Добавете към него 4,5 супени лъжици сода за хляб и няколко рибени глави. Изчакайте състава да престои една седмица и след това го изсипете върху почвата близо до касис или цариградско грозде.

За сеитба на лук

Ако засадите лук преди зимата, много е важно да го предпазите от замръзване. За това ще ви помогне сода бикарбонат. Разредете няколко супени лъжици сода в 3 литра вода. Накиснете луковиците в този разтвор 3 часа преди засаждане.

Топ дресинг за ягоди

За да ускорите растежа на корените на ягодите, пригответе лекарство от сода за хляб и ръжен хляб. За 2,5 литра вода ще ви трябва 1 супена лъжица сода. Добавете малко количество кори от ръжен хляб. Разтворът се задържа в продължение на около 7 дни, докато ферментира. След това залейте ягодите с него.

Защита на дърветата от вредители

Содата ще ви помогне да защитите овощни дървета като слива, череша и ябълка от вредители и гризачи. Смесете вода, сода за хляб и калиев перманганат в съотношение 850:2:3. Напръскайте короната на дървото с получения състав и поливайте почвата около стъблото. Това решение е безопасно за дърветата, но разяжда телата на вредни насекоми и ларви. Токсичен е и за гризачи.

Предотвратяване на гъбички и гниене

Содата бикарбонат е антисептик. Тя ще помогне да защитите доматите и краставиците от гъбични заболявания и гниене. Разтворете чаша сода в 5 литра вода. Поливайте лехите с домати и краставици с този разтвор. Ще унищожи патогените.

Заключение

Когато отивате на село, не забравяйте да вземете сода за хляб със себе си. Това е универсален инструмент, който ще ви бъде полезен при градинарство.