Содата помага на градината: Как да помогнем на почвата през есента

Содата за хляб може да се използва не само за почистване. Опитните градинари, изпозват много често содата, за различни цели в земеделието. Защо е необходима тази процедура и какви са ползите от содата бикарбонат за растенията? В статията ще говорим за използването на този инструмент в градинарството.

За касис и цариградско грозде

Содата за хляб, комбинирана с естествени органични вещества, е отличен тор за касиса и цариградското грозде. Помага за получаване на богата реколта от плодове. Налейте топла вода в съда. Добавете към него 4,5 супени лъжици сода за хляб и няколко рибени глави. Изчакайте състава да престои една седмица и след това го изсипете върху почвата близо до касис или цариградско грозде.

За сеитба на лук

Ако засадите лук преди зимата, много е важно да го предпазите от замръзване. За това ще ви помогне сода бикарбонат. Разредете няколко супени лъжици сода в 3 литра вода. Накиснете луковиците в този разтвор 3 часа преди засаждане.

Топ дресинг за ягоди

За да ускорите растежа на корените на ягодите, пригответе лекарство от сода за хляб и ръжен хляб. За 2,5 литра вода ще ви трябва 1 супена лъжица сода. Добавете малко количество кори от ръжен хляб. Разтворът се задържа в продължение на около 7 дни, докато ферментира. След това залейте ягодите с него.

Защита на дърветата от вредители

Содата ще ви помогне да защитите овощни дървета като слива, череша и ябълка от вредители и гризачи. Смесете вода, сода за хляб и калиев перманганат в съотношение 850:2:3. Напръскайте короната на дървото с получения състав и поливайте почвата около стъблото. Това решение е безопасно за дърветата, но разяжда телата на вредни насекоми и ларви. Токсичен е и за гризачи.

Предотвратяване на гъбички и гниене

Содата бикарбонат е антисептик. Тя ще помогне да защитите доматите и краставиците от гъбични заболявания и гниене. Разтворете чаша сода в 5 литра вода. Поливайте лехите с домати и краставици с този разтвор. Ще унищожи патогените.

Заключение

Когато отивате на село, не забравяйте да вземете сода за хляб със себе си. Това е универсален инструмент, който ще ви бъде полезен при градинарство.

Последно
Не пропускай