Шест бързи съвета за поддържане на вашата алея през зимата

Зимното време може да причини значителни щети на вашата бетонни повърхности. С качествено оборудване за снегопочистване и предприемането на някои стъпки за грижа можете да си спестите много пари в дългосрочен план.

Редовното почистване на снега и леда през зимата е най-важният компонент от зимната поддръжка на вашата алея. С натрупването на сняг и лед има няколко начина, по които могат да настъпят щети. Ето защо е важно да помислите за предстоящите зимни изпитания още сега и да изградите своята зимна стратегия.

Ето и шест бързи съвета за поддържане на вашата алея през зимата:

  1. Запълнете пукнатините

Дъждът и снегът задълбочават пукнатините в бетонната повърхност, поради което е важно те да бъдат запълнени още през сухото време. Когато има вдлъбнатини по алеята, те позволяват на водата да проникне в тях. След като тази влага замръзне, тя ще се разшири и ще направи пукнатината още по-широка.

Редовно проверявайте алеята си за пукнатини и защитете повърхността преди снежния сезон. Те ще ви създадат сериозен проблем и при снегопочистването, независимо от вида на метода, който използвате.

Освен запълването на дупките и пукнатините, трябва и да запечатате твърдите повърхности, за да предотвратите навлизането на вода в тях.

  1. Отстранете петната

Когато има петна по алеята, е много вероятно да има химикали, които причиняват щети. Маслените петна, например, влошават състоянието на бетона. Има методи, чрез които се премахват натрупалите се частици по повърхността.

  1. Използвайте специална лопата за сняг

Ако се налага да използвате лопата за сняг, изберете такава с гумена лайсна. Особено избягвайте метални лопати с остър връх за разбиване на лед. Те могат да повредят вашата настилка.

  1. Избягвайте използването на химикали за размразяване

Химикалите за размразяване могат да повредят повърхността на вашата алея. Въпреки че е важно да сте сигурни в безопасното си предвижване по нея, има и по-екологични и щадящи алтернативи. Пясъкът, например, ще увеличи сцеплението, без да причини вреди.

  1. Използвайте правилното оборудване за снегопочистване

Когато избирате вашето оборудване за снегопочистване, помислете дали имате труднодостъпни места, завои и много извивки. Ако разполагате с паркинг с много повдигнати островчета, ще трябва да обозначите по някакъв начин тези проблемни зони. Препоръчително е да направите същото и ако имате озеленени площи с малки храсти, бордюри и декорации.  Това е особено важно, ако използвате снегорин за първи път.

  1. Отстранете снега възможно най-бързо

Кога е най-доброто време за снегопочистване? Препоръчително е да направите това веднага след снеговалежа. Не е изключено да се наложи да почистите два, три пъти в по-тежките дни.

Ако оставите снега прекалено дълго в студените дни, той ще стане твърд, сух и покрит с кора. При по-ниски температури пък ще се превърне в киша. Свършете работата си по-скоро и тя ще бъде по-малко натоварваща за вас.

Можете да наемете и професионалисти, но ако имотът ви е голям, инвестицията в собствен снегорин ще ви се изплати във времето. Можете да закупите и отделни приставки за снегопочистване, които да монтирате сами.

Когато се грижите сами за зимната си поддръжка, не само пестите пари в дългосрочен план, но и работите според собствения си график.

Последно
Не пропускай