Самотната майка: Способността да бъдеш щастлива, въпреки трудностите

Трудностите, с които е изпълнено ежедневието на самотната майка са известни на мнозина. Да се отгледа дете, когато помощ няма отникъде е изключително тежко. Но днес ще се спрем на няколко аспекта от живота на самотните майки, които могат да бъдат подобрени. Нека видим съветите на психолозите.

Няма достатъчно време

Разбира се, това се отнася за всички. Но самотната майка е още повече ощетена. Тя има приоритети, от които не може да се спести време. Въпреки това, не забравяйте за почивката и времето, посветено само на вас.

Можете да опитате да комбинирате някои дейности. Например, когато водите или взимате с детето от детската градина, може да се упражнявате заедно в наизустяване на стихчета или да правите други упражнения за памет, да отгатвате гатанки и така нататък. А у дома да превърнете подреждането на детската стая в забавна игра от типа „Кой ще прибере най-много играчки по местата за 1 минута?“.

Недостиг на пари

Не забравяйте да кандидатствате за социални помощи за самотни майки. Макар и малък доход, но … все пак е нещо. Може да помислите и за вариант за работа на непълно работно време. Сега е възможно да се печелят пари у дома – работа чрез интернет. Има много начини, просто трябва да откриете този, който е най-приемлив за вас.

Опитайте се да живеете по средствата си и не се претоварвайте. Детето ви се нуждае от вас и трябва да сте здрави и весели.

Липса на сила

Позволете си понякога почивка: помолете родителите си или приятели да гледат детето. Разходете се в мола. Докато малките се забавляват на атракционите, можете да чатите, да четете или просто да мечтаете.

Понякога можете да погледате анимационни филми с детето и да си полегнете. Между другото, малките почивки от 5-10 минути, докато просто лежите, ще ви помогнат да се възстановите, да бъдете по-весели и ентусиазирани.

Липса на търпение

Много е важно да научите малкото да разбира чувствата ви, да уважава труда ви и да бъде послушно. Обяснете на детето своите чувства: „Настроението ми се разваля, когато е време да си лягам, а играчките ти все още не са прибрани“. Не се страхувайте да кажете на детето, когато сте уморени: „Уморена съм, трябва да легна малко и после ще играем заедно“.

Детето трябва да се научи да се подчинява с изразходване на възможно най-малко емоции.

Последно
Не пропускай