Ръководство за всички, посветени на стимулиране на растежа на косата – 2 част

Продължение на 1 част:

Спрете да демонизирате ножиците

Нека първо да махнем това от пътя: да, подстригването звучи контраинтуитивно, ако искате да имате дълги къдрици, но трябва да продължите да подстригвате косата си. Подстригването на 1-2 см елиминира натрупаните повреди и разцепените краища, които в крайна сметка водят до заплитане. Подстригвайте се на всеки 8 седмици – това е общо правило, но не е непременно задължително толкова често. Просто следете краищата си, особено ако имате къдрави или сухи кичури. Оформянето с горещи инструменти и боядисването може да влоши състоянието на косата. Ако забележите цъфтящи краища, трябва да се отървете от тях. Уверете се, че вашият стилист премахва само това, което е необходимо.

Тайната за максимизиране на процеса на растеж на косата се крие още в правилната грижа за косата, включително под душа, когато тя е влажна и уязвима. Използвайте много нежен почистващ препарат на естествена основа и избягвайте неща като SLS и SLES, парабени и силикони, които често се наричат ​​„диметикон“ на етикетите. Тези сурови съставки могат да се натрупат върху скалпа ви, да запушат космените фоликули и да саботират грандиозния ви план за дълга коса. Също така се уверете, че шампоанът е подходящ за вашия тип коса и скалп.

Мийте косата си по-рядко

След като приключите с четенето на дребния шрифт на етикетите, помислете за известно време да миете косата без шампоан. Особено ако миете косата си всеки ден. Ако косата ви пада прекалено много, значи детоксикирате скалпа и косата си от естествените им масла. Това може да доведе до накъсване на косата, отслабване на фоликулите и загуба на коса. С течение на времето ще забележите, че косата ви не е с еднаква дължина. Колкото по-често почиствате скалпа от естествените му мазнини, толкова по-усилено работят мастните жлези. И затова трябва да миете косата си по-често, така че къдриците да не изглеждат мръсни. Опитайте се да миете косата си по-рядко, поне 2-3 пъти седмично (ако косата ви е къдрава, тогава е достатъчно 1 път на 5 дни). И на втория и третия ден след измиване направете прости прически, които ще скрият мръсните корени. Разрошена конска опашка или умишлено разрошен кок, плитките са също страхотни варианти. И не забравяйте балсама. Ускоряването на растежа на косата е страхотно извинение да се поглезите с качествена грижа, дълбоко кондициониране и луксозна маска за коса. Одри Хепбърн например използва метода на двойното кондициониране, за да ускори растежа на къдриците си и да подобри външния им вид. Актрисата нанася балсама по цялата дължина на косата си 10 минути преди да измие косата си, след това почиства къдриците и скалпа с шампоан и след това използва отново балсама върху кичурите, като избягва корените. Тази процедура идеално овлажнява нишките, като помага за удебеляване на косъма. Така балсамът подобрява еластичността и здравината на косъма във времето. И това предотвратява крехкостта и ви позволява да се порадвате на по-голяма дължина.

Не разресвайте косата си твърде често

Повечето жени са убедени, че тайната на дългата и здрава коса е редовното й разресване. Има хора, които се страхуват, че разресването води до загуба на коса, и избягват гребена, като вампири светлината. Истината е някъде по средата между тези две крайности. Разресването на косата стимулира притока на кръв към скалпа, помага за отделянето на естествени мазнини и разпределянето им в косата. Разресвайте косата си само когато е необходимо и го правете възможно най-внимателно. Препоръчително е да използвате меки четки и гребени, подходящи за типа коса. Разресвайте косата си не повече от пет до десет минути всеки ден, за да не прекалявате.

Последно
Не пропускай