Ръководство за всички, посветени на стимулиране на растежа на косата – 1 част

Тази публикация е сборна и отговаря на въпросите, вълнуващи всички фризьорски маниаци: „Как да расте косата по-бързо?„, „Как да увеличим плътността на косата?“, „Как успешно да преодолеем косопада?“.

Ще ви водим през най-информативните и ключови публикации по тези теми, събрани от всички възможни източници.

И така, нека започнем.

Част I. Растеж на косата

Основна теория

Преди да преминем към практически съвети, е необходимо да се запознаете с теоретичната част и да разберете каква е физиологията на косата, защо косата расте бавно, какво влияе на растежа на косата и т.н.

Ексфолианти и пилинги

Защо са на върха на списъка?

Скрабовете и пилингите помагат за почистване на косата от прах и мръсотия, остатъци от козметика и мастни тапи, което допринася за по-доброто проникване на хранителните вещества. За необходимостта от използването им, както и за разнообразието от продукти за кожата на главата предполагаме вече знаете и сами.

Съвети и трикове как да отгледате дълга коса: традиционни и народни средства, процедури, начин на живот

Дългата, гъста и силна коса е мечтата на много момичета. Отглеждането й дори под раменете обаче понякога е много трудно.

Основните проблеми, с които се сблъскват момичетата, когато отглеждат косата си, са тяхната чупливост, засилен косопад, разделени краища и сухи краища.

Коренът на косъма е неговата единствена жива част, която се намира в гънката на скалпа, в космения фоликул и отговаря за растежа на косъма.

На второ място, косъма е кератинизирана нежива клетка без кръвоносни съдове и нервни окончания.

Трето, скоростта на растеж на косата зависи от състоянието на нейния корен, което пряко зависи от функционирането на нервната, ендокринната и кръвоносната система.

От това можем да заключим как правилно да расте косата и че нейното здраве и растеж зависят преди всичко от вътрешното състояние на тялото.

Как да отгледаме красива дълга коса? За целта са ви необходими:

Следвайте здравословен начин на живот: правилна балансирана диета, прием на мултивитамини, минимум стресови фактори, спортуване, добър сън.

Осигурете правилна грижа за скалпа: спазване на техниката на измиване на главата, правилен подбор на козметика, защита на скалпа от външни природни влияния. Ако къдриците са скучни, слаби и чупливи, можете да прибягвате до интензивното им възстановяване чрез салонни процедури: възстановяване с кератин, екраниране, биоламиниране.

Изборът на козметика

Косата се разделя на мазна, суха и смесена. Като правило при собствениците на коса под раменете косата е от комбиниран тип – суха на върховете и нормална или мазна в корените.

Изборът на козметика за грижа за къдриците у дома (шампоани, маски, балсами) трябва да се извършва в съответствие с вида на косата.

Шампоани

Основната цел на всички шампоани е почистване. Всички шампоани се различават по броя на грижовните съставки и PH, съответстващи на определен тип коса.

Ако се чудите как да отгледате здрава коса, тогава трябва да изберете шампоани от серията „Хранене и грижа“ или „За растеж на косата“.

Продуктите от тези серии съдържат компоненти, които подхранват скалпа и насърчават деленето на клетките – това са витамини Е и група В (В1, В6, В9, В12), соев протеин, аминокиселини, таурин, кератин.

Тези средства се продават в специализирани магазини. А Шампоанът „Конски сили“, който можете да закупите в аптеките, е с доказана ефективност.

Полезни са и шампоаните с билкови екстракти, които съдържат листа от коприва, листа от бреза, корен от репей, подбел.

Важно: шампоанът трябва да се нанася два пъти при всяко измиване.

Балсами

Балсамът е точно толкова необходим при всяко миене, колкото и шампоанът. Ако грижовните компоненти на шампоана въздействат върху скалпа, тогава балсамът помага директно за възстановяване на линията на косата. Алкалният състав на шампоана отваря защитния външен слой на косъма, киселинната среда на балсама, напротив, го затваря.

Тоест, ако главата се измие без последващо изплакване, косата остава с отворена след изсушаване, което означава, че защитният й слой не работи и тя става податлива на нараняване. Затова балсамът трябва да се прилага след шампоана.

Всички производители на козметика за скалпа произвеждат продукти в серийни линии, които задължително включват шампоан и балсам.

Важно: шампоанът и балсамът трябва да бъдат закупени от една и съща серия.

Статията продължава – Ръководство за всички, посветени на стимулиране на растежа на косата – 2 част

Последно
Не пропускай