Няколко важни въпроса при избор на личен психотерапевт

Всеки човек преминава по различен начин през трудностите, които среща, а това може да се окаже решаващ фактор при терапията.

Ако вече сте преодолели ограничаващите вярвания, че трябва да сте изпаднали в дълбока депресия, за да потърсите консултация с психотерапевт, значи е време само да откриете своя доверен помощник.

Разбира се, правилният избор несъмнено е от съществена важност, защото той ви гарантира успешна работа върху целите, които си поставя терапията.

Започнете с квалификацията на психолога, информирайки се каква е тя, както и досегашният му опит с клиенти и сферата на специализация.

Някои съсредоточават усилията си в съдействието на възрастни, други – във връзките на двойки, а трети консултират деца и младежи, включително и техните родители.

Като цяло, за повечето психолози е типично да се ангажират с проблеми, свързани с емоционалното състояние, невротични разстройства и различни фобии. Когато се касае за по-тежки казуси, като анорексия, булимия или зависимост към алкохол и наркотични вещества, тогава терапевтът е тясно специализиран и с конкретен опит в тази материя.

Вашата ментална и емоционална нагласа също е ключова при търсенето на психолог. Ако търсите обяснение за поведението и когнитивните реакции, вероятно сте по-рационални и предпочитате експерти в тези направления.

Мотивите за човешкото поведение могат да са продиктувани и от афект, което вече е интересна тема за по-емоционалните персони. Те често отдават значение и на взаимоотношенията с родителите, на травмите от детска възраст.

Екзистенциалната психотерапия е за „философите“, желаещи да открият смисъла на живота и скритите причини за събитията, през които преминават.

Не по-маловажно всъщност е нивото на личен комфорт, който може да постигнете с избраната от вас личност.

Причината е, че при всяка среща се налага обсъждането на особено деликатни теми и проблеми, споделяне на мисли и чувства, които обичайно таим в себе си.

Ползата от терапията може да е налице, само ако вие сте свободни и отпуснати, за да разкривате психологическите тайни на същността си и да говорите напълно открити по важните за вас въпроси.

Може би тук е моментът да прецените дали насреща ви да стои мъж или жена, на каква възраст предпочитате да е терапевтът, до колко има значение за вас етническата му принадлежност и религиозната му ориентация и т.н.

Пробните сесии са идеалният вариант, за да може да се ориентирате за подхода и наличието на „химия“ между вас. Ако установите терапевтична връзка, резултатите ще са повече от добри, те на практика зависят до голяма степен именно от нея.

Ако имате нужда от консултация с добър психотерапевт в София, свържете се със Златко Гълъбов и запишете час за вашата консултация!

Последно
Не пропускай