Лазерна епилация – как работи и боли ли?

101
боли ли лазарната епилация

Преди да започнете лазерна епилация, важно е да разберете какво да очаквате по време на процедурата. Някои сесии за лазерна епилация могат да бъдат леко болезнени, но ще стават по-малко болезнени с всяка сесия. Ето някои от основните неща, които трябва да имате предвид.

Подготовка

За да получите най-добри резултати от лазерната епилация, трябва да се подготвите преди процедурата. Например, стойте далеч от слънцето поне 4 седмици, избягвайте прекомерното изсветляване на кожата и избягвайте скубането или кола маската на областта. Освен това, ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, консултирайте се с Вашия лекар преди лазерна епилация.

Подготовката за лазерна епилация започва с почистване на третираната зона. В зависимост от третираната зона и състоянието, вашият екип може допълнително да обръсне нежеланото окосмяване преди процедурата. Ще бъдете оборудвани със специални очила, за да предпазите очите си. При някои специални обстоятелства, може да се нанесе обезболяващ препарат. След като анестетикът изсъхне, козметикът ще насочи ръчен лазерен инструмент върху зоната, която ще се третира. Лазерният лъч преминава през кожата, уврежда космените фоликули и намалява растежа им.

Боли ли лазерната епилация?

Като цяло, тези процедури са неболезнени или много малко болезнени. Въпреки това, нивото на болка зависи от третираната зона и вашия собствен праг на болка. Хора, които са се възползвали от лазерна епилация споделят, че усещането е като леко щипане или боцкане, и със сигурност, боли по-малко, отколкото при обезкосмяване с епилатор.

Ако все пак се притеснявате от болката, може да се подготвите с болкоуспокоително предварително, но задължително се консултирайте с козметика преди това.

Охлаждащ механизъм

Охлаждащият механизъм на системите за лазерна епилация е от съществено значение за ефективното обезкосмяване. Оборудването трябва да може да доставя желаното количество мощност за необходимото време и температура. Без подходящ охлаждащ механизъм, системите за обезкосмяване няма да бъдат ефективни и може да се окажат неуспешни. В допълнение към охлаждащия механизъм, лазерите трябва да имат способността да генерират достатъчно висока енергийна плътност в третираната зона, за да дезактивират космените фоликули завинаги.

Странични ефекти

Макар в най-честия случай да няма странични ефекти, възможно е да се появят зачервяване, изтръпване или леко подуване. Това се причинява от лазерното увреждане на космения фоликул, така че кожата може да е малко раздразнена след лечението, особено ако е по-чувствителна. Зачервяването трябва да избледнее в рамките на няколко часа. Можете да намалите това, като овлажните зоната с успокояващ крем следпроцедурата. Можете също така да приложите компреси с лед върху третираната зона, за да облекчите всяко зачервяване и подуване

Понякога след лазерна епилация могат да се появят малки корички. Обикновено това не е причина за безпокойство. Трябва обаче да избягвате да чоплете образуваните струпеи. Ако получите корички след лазерна епилация, поддържайте зоната хидратирана. Също така, трябва да избягвате слънцето и прекомерния тен няколко дни след процедурата.