Кога кръвната захар се повишава, дори ако нямате диабет

Има няколко причини, които стимулират нивата на глюкозата да се повишат над нормалното. Може да не доведе до диабет, но ще се отрази негативно на вътрешните органи.

Малко вероятно е някой целенасочено да следи нивото на кръвната си захар, особено ако няма оплаквания и допълнителни симптоми. Но ако случайно я измери, може да се окаже, че е по-висока от нормата. Това изобщо не означава, че имате диабет. Кръвната захар може да се повиши по други причини.

На нивата на кръвната захар влияят ежедневните ни дейности и това може да е проблем, ако останат високи за дълго време, предупреждават лекарите. Високата кръвна захар може да попречи на възстановяването от минали заболявания, да увеличи риска от инфекции и да повлияе негативно на вътрешните органи – особено на очите и бъбреците, както и да увеличи вероятността от инфаркт и инсулт.

Защо се повишава кръвната захар?

Синдром на поликистозните яйчници

При жените в репродуктивна възраст синдромът на поликистозните яйчници води до хормонален дисбаланс. При това заболяване клетките и тъканите в тялото на жената стават имунизирани срещу инсулин. Поради това производството му се увеличава. Инсулинът стимулира производството на тестостерон.

Всяка трета жена със синдром на поликистозните яйчници е диагностицирана със захарен диабет, останалите наблюдават повишаване на кръвната захар.

Стрес

Друга причина, поради която нивата на хормоните се променят. В този случай кортизолът и адреналинът се повишават. Те от своя страна водят до скок в нивата на кръвната захар, тъй като кортизолът блокира способността на инсулина да отстранява излишната глюкоза.

„Това е напълно естествена реакция на емоционалния стрес, през който преминава човек“, твърдят ендокринолозите.

Инфекции

Механизмът на действие върху тялото е приблизително същият като този на стреса. Тъй като всяка инфекция е тест за всички системи.

Медикаменти

Списъкът на лекарствата за повишаване на захарта включва допамин, имуносупресори, кортикостероиди , които могат да активират ензими в кръвта, които поддържат глюкозата на постоянно високо ниво.

Затлъстяване

Излишните мастни клетки правят тялото ни резистентно към инсулин. Глюкозата се отстранява по-лошо от кръвта и започва да се натрупва.

Симптоми на висока глюкоза

  • Жажда
  • Често уриниране
  • Гадене и повръщане
  • Болка в корема
  • Умора
  • Главоболие
  • Замъглено зрение

Много често причината за високата кръвна захар е нездравословен начин на живот – недохранване, липса на физическа активност, стрес, лош сън.

Последно
Не пропускай