Кое е най-подходящото място за съхранение на мляко в хладилника

Млякото е популярен продукт, но трябва да се съхранява правилно и не всеки знае как да го направи. Ако пиете развалено мляко, можете да навредите на здравето си и да причините нежелани последствия.

Къде обикновено се съхранява млякото?

Най-често срещаното място за съхранение на мляко е вратата на хладилника. По някаква причина хората са склонни да копират от филми или други източници. Така се оказва, че грешката става масова.

А рафтът на вратата е възможно най-лошото място за съхранение на мляко. Там ще се развали много по-бързо, отколкото в основното отделение. И всичко това заради топлия въздушен поток, с който вратата влиза в контакт при всяко отваряне. Затова не трябва да съхранявате там млечни продукти и яйца, ако не искате да ги развалите.

Къде да съхранявате млякото в хладилника?

Най-доброто място за съхранение на мляко е на долния рафт и в задната част на хладилника, защото там е най-студено. В идеалния случай трябва да е малко повече от 0 градуса. При тази температура кравето мляко ще се запази 7 дни, а не 3-4, както обикновено. Отворената опаковка все още трябва да се провери, преди да се използва. Ако има неприятна миризма, по-добре го изхвърлете.

Митове за млякото

Напоследък интернет е пълен със статии за опасностите и ползите от млякото, но не цялата информация е проверена и надеждна. Специалистите обасняват кое е вярно и кое не.

Мит 1: Възрастните не трябва да пият мляко

И двете активни съставки в млякото, казеин и лактоза, могат да бъдат вредни за хора с непоносимост. Проявява се с хрема, кашлица, понякога болки и дискомфорт в стомашно-чревния тракт. Ако нямате тези симптоми, тогава млякото изобщо не е вредно и може да е част от ежедневната ви диета.

Мит 2: Калцият се съдържа само в млякото

Това е мит, защото има много подобен микроелемент и в растителните храни, зелените зеленчуци, бобовите растения и дори сусамовите семена. Ако все пак предпочитате млякото като основен източник на калций, тогава трябва да изберете опаковки със съдържание на мазнини 2,5 процента.

Мит 3: Млякото не трябва да се консумира с други храни

Всеки организъм е индивидуален. Някои хора произвеждат достатъчно ензими, докато други ги нямат. В този случай може да се наложи да приемате определени видове храни отделно. Ако сте напълно здрав човек, тогава можете да комбинирате почти всички продукти – в разумни граници и като «слушате» реакциите на тялото си.

Факти за млякото

Факт 1: Млякото може да увеличи риска от развитие на тумори

Млякото е продуктът, който всички бозайници първоначално са консумирали в детството, когато клетките на тялото са в етап на растеж. То съдържа хормоноподобно вещество – инсулиноподобен растежен фактор, който може да провокира растежа на отделни клетки и тъкани.

Факт 2: Млякото причинява възпаление

Тази неприятна характеристика също е свързана с инсулиноподобния растежен фактор. Факт е, че веществото засилва производството на себум, в резултат на което могат да се появят обриви и възпаления, особено ако човек има проблемна кожа.

Факт 3: Твърде много мляко води до подпухналост

Колкото повече мляко пиете, толкова повече инсулин и алдостерон се произвеждат, което води до задържане на натрий в клетките и следователно провокира появата на подпухналост.

Последно
Не пропускай