Кардиолог посочи 3 сигурни начина да получите инсулт

Лекарите наричат ​​хипертонията една от основните причини за исхемичен инсулт. Можете да го игнорирате, защото не боли.

Хипертонията е постоянно повишаване на кръвното налягане в покой над 140/90 mm Hg. Поради това вътрешната обвивка на кръвоносните съдове се разрушава с течение на времето, появяват се пукнатини (ендотелна дисфункция) и се натрупва холестерол. Всичко това може да доведе до исхемичен инсулт (смърт на част от мозъка в резултат на спазъм и тромбоза на артериите), който се нарежда на второ място сред причините за смърт и тежка инвалидност.

Какво може да ускори началото на съдова катастрофа? Ето 3 грешки, които заплашват с тъжен край.

Игнориране на високото кръвно налягане

Основното направление в превенцията на инсулт е понижаване на кръвното налягане в покой под 140/90, оптимално 120/80. Често пациентите се чувстват добре и не виждат смисъл да правят нещо за намаляване на налягането. Но това крие огромни рискове за здравето.

Непоследователност при лечението

Някои хора не приемат хапчета през цялото време, а само когато кръвното се е вдигнало. Ключът към успеха е последователността. Необходимо е да се приемат лекарства, независимо от нивото на налягане, ежедневно и по едно и също време. Скоковете в кръвното са дори по-опасни от постоянното високо такова.

Много е опасно и рязкото намаляване на налягането по време на хипертонична криза. Ако причината е психологическа, пред всичко трябва да се успокоите, да вземете основни хапчета за налягане, успокоителни и да поспите.

Лекуване на хипертонията само с хапчета

В допълнение към терапията е важно да не забравяте за физическата активност, да спрете тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, да наблюдавате храненето и теглото си и да обърнете внимание на емоционалното си състояние.

Хипертонията и инсултът са психосоматични заболявания, които се основават на хроничен стрес и потиснати негативни емоции, неудовлетворени нужди. Наднорменото тегло, тютюнопушенето и алкохолът са вторични по отношение на емоционалните проблеми. Това са само начини за възвръщане на емоционалния комфорт, но, за съжаление, това са начини, които са много нездравословни, предупреждават кардиолозите.

Симптоми на микроинсулт

Диагнозата „микроинсулт“ официално не съществува. Нарича се преходна исхемична атака. Симптомите му са подобни на нормалния инсулт, само че са по-слабо изразени и изчезват в рамките на 24 часа.

Симптомите на преходна исхемична атака, които лесно се пропускат, включват:

  • Главоболие
  • Световъртеж
  • Гадене
  • Изтръпване и слабост в крака или ръката

Има по-очевидни признаци:

  • Дезориентация
  • Затруднения в речта
  • Загуба на паметта

В същото време, ако по някаква причина преходна исхемична атака не се е развила в истински инсулт и човек може да се движи и говори, това изобщо не означава, че мозъкът не е бил засегнат. Например, при ЯМР на мозъка, това може да изглежда като много малки лезии. Множеството огнища в веществото на мозъка показват, че през живота си човек е претърпял един или повече епизоди на влошаване на мозъчното кръвообращение, но мозъкът просто като по чудо се е справил с тях.

Последно
Не пропускай