Кардиолог обяснява защо се появяват кръвни съсиреци в сърцето

Специалистът обясни и колко опасно е безсимптомното протичане на предсърдно мъждене в тази ситуация.

Това може да се случи за броени секунди: кръвен съсирек се откъсва и отива право в сърцето. Инфарктът е неизбежен. И основното в тази ситуация е да реагирате навреме, да се обадите на линейка, за да може лечението да се проведе възможно най-рано след появата на сърдечен удар.

Милиони души умират от тази патология всяка година, предупреждават кардиолозите.

Кръвните съсиреци в сърцето се появяват в коронарните артерии, артериите, които хранят сърдечния мускул.

Именно в тях най-често се случва отлагането на холестеролни плаки. Поради възпаление плаките могат да се спукат. Това се дължи и на новата коронавирусна инфекция. Кръвните съсиреци се образуват в коронарните артерии и пътуват до сърцето, което води до инфаркт на миокарда.

Фактът, че кръвен съсирек отива в сърцето, става ясен от наличието на остра болка зад гръдната кост. Тя продължава над 15 минути. Може да е придружена от слабост, изпотяване, гадене, повръщане, задух.

Болката обикновено е локализирана строго зад гръдната кост: по цялата предна повърхност или може да бъде е в лявата ръка, двете ръце, в предната част на шията или дори в челюстта, – поясняват лекарите. Ако това се случи, по-добре е да се обадите на линейка.

Също така, образуването на кръвни съсиреци в сърцето може да бъде повлияно от предсърдно мъждене – доста често срещано нарушение на сърдечния ритъм, което само се увеличава с възрастта.

Колкото по-възрастни сте, толкова по-вероятно е да развиете предсърдно. И ако вашите роднини са имали или имат предсърдно мъждене, тогава с голяма степен на вероятност и вие може да го имате.

При предсърдно мъждене предсърдията започват да се свиват хаотично, докато вентрикулите работят като при здрав човек.

Хемодинамиката и общото благосъстояние не страдат много от това, предсърдното мъждене по никакъв начин не застрашава живота, сърцето няма да спре. Но проблемът е, че в предсърдията могат да се образуват кръвни съсиреци.

Това е особено опасно , ако атаката продължава повече от 24 часа. В този случай лекарите първо провеждат антикоагулантна терапия, за да избегнат тромбоза, и едва след това започват да възстановяват ритъма.

При атака на предсърдно мъждене няма нужда спешно да се обаждате на линейка, твърдят лекарите. Но трябва да се има предвид, че гърчовете по принцип могат да протичат безсимптомно, като същевременно причиняват сериозна вреда на тялото.

Последно
Не пропускай