Какво трябва да знаем за съхранението на меда

Кога хората са започнали да добавят мед към менюто си, никой не знае. Най-старите вкаменени останки от медоносни пчели са на около 150 милиона години. А скални рисунки с пчелари, открити в Испания, датират от 7 хилядолетие пр.н.е.

Египтяните използвали мед като жертва на боговете за приготвяне на течности за балсамиране. А през V пр. н. е. древногръцкият философ описва рецептата за „чийзкейк“ от извара и мед. Воините в древен Рим лекували раните си с мед. С появата на християнството, вярващите пък започват да изработват църковни свещи от пчелен восък.

Медът е сладко вещество, което пчелите произвеждат от нектара на медоносните растения. Една пчела трябва да кацне на около 2000 цветя, за да събере 100 мл мед.

Натуралният мед може да варира по цвят и вкус, в зависимост от наличието на цветен прашец, минерален състав, метеорологични условия и др.

Как да съхранявате меда у дома?

Най-подходящи за това са:

Тъмните места. Топлината и ултравиолетовата светлина убиват всички лечебни свойства, въпреки че почти не влияят на вкуса.

Вижте също: Маска за коса с мед

Сухи помещения с влажност не повече от 80%, тъй като влагата увеличава количеството нектар, влияе зле на вкуса, текстурата.

Място с липса на външни миризми – медът абсорбира миризми, затова не може да се съхранява заедно с подправки или други силно миришещи продукти;

Прохладно място – температурата трябва е малко под стайната, около +15.

При каква температура трябва да се съхранява медът в апартамент?

Опитните пчелари препоръчват съхранение на меда при + 5-15 градуса… При висока температура медът може да стане безполезен. Поради тази причина не трябва да добавяте мед към горещ чай, по-добре е да изчакате, докато напитката изстине.

Ако къщата няма мазе, кухненски шкафове или килер, просто една кутия на остъкления балкон ще свърши работа. Медът няма да се развали и ако се съхранява в хладилник. Но не бива да позволявате да замръзне, защото при -20 градуса губи всичките си предимства.

Съхранявайте меда в стъклен буркан

През стъклото не проникват миризми и влага. В същото време стъклото не отделя токсини и други вредни вещества. Единственият минус е, че няма как да предпазите меда от слънчевата светлина. Но проблемът се решава лесно, ако поставите буркана в шкаф или хладилник.

Последно
Не пропускай