Как смехът влияе върху здравето на сърцето

Не яжте мазно и сладко, откажете цигарите, ходете много, правете тестове редовно и … се смейте много. Такива препоръки дават лекарите на тези, които искат да имат здраво сърце и да живеят дълго.

Защо е важно да се смеем често?

Забелязали ли сте, че ако се смеете от сърце, до болка в стомаха и сълзи в очите, дори се чувствате по-добре – настроението ви се повишава, дишате по-леко и всичко около вас изглежда позитивно. Всъщност смехът не само подобрява благосъстоянието, но и има положителен ефект върху психичното здраве. И не само.

Когато се смеем, тялото отделя ендорфини, хормони на радостта и щастието (в този ред, първо смях и след това ендорфини). Те започват цяла верига от химични реакции, които буквално лекуват и подмладяват тялото .

Между другото, затова влюбените се разболяват по-рядко. И още един важен момент – предозирането на ендорфини не може да бъде по дефиниция. Непотърсените молекули на тези вещества се разпадат на аминокиселини в рамките на няколко десетки минути, които тялото използва повторно.

Как смехът помага на сърцето?

Смехът намалява шансовете за сърдечен удар. Когато се смеете, сърдечната честота се ускорява, когато поемете няколко дълбоки вдишвания. Това подобрява функционирането на кръвоносните съдове – кръвта се насища с кислород и активно циркулира из тялото.

Смехът повишава имунитета и в резултат на това – устойчивостта към инфекции. Тези, които обичат да се смеят, са по-малко склонни да се разболяват. И дори това да се случи, тялото ще може да се справи по-бързо с всякакви вируси и бактерии.

Смехът предпазва от сърдечни заболявания

Здравите кръвоносни съдове намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания.

Смехът облекчава стреса

Стресът може да предизвика сърдечна недостатъчност. Човек, който непрекъснато се тревожи, е атакуван от различни заболявания – хроничните се обострят и възникват нови.

Смехът нормализира кръвното налягане

Когато се смеем, ние се отпускаме, ендорфините влизат в игра, задействайки „добри“ химически реакции, намалявайки тревожността и напрежението.

Ендорфините, които се отделят по време на смях, облекчават човек от болка, действайки върху така наречените опиоидни рецептори.

3 начина да се смеете повече

Ако ви убедихме, че да се смеете е добър и здравословен навик за поддържане на здравето на сърцето, ето няколко начина да го правите по-често:

Ако гледате безкрайни информационни предавания и новини по телевизията, помислете – наистина ли е полезно за вашето здраве?

Разредете обичайния телевизионен репертоар – включете комедия, стар филм или поне забавни клипчета за котки и кучета в интернет, които ще ви разсмеят.

Един от най-лесните начини да предизвикате усмивка и да се смеете по-често е да се срещнете с приятели. Но не трябва да седите с тях на масата с чаша алкохол и да обсъждате какво се случва в света. По-добре е да организирате, например, парти с игри. Не изисква никакви разходи.

Ако не искате да играете, организирайте вечер със забавни спомени. Правилата са прости – извадете стари снимки или видеоклипове, запомнете подробностите за това как е направен този кадър, защо сте били облечени така, къде се случило всичко…

Ако не се смеете много, защото се чувствате самотни, може би трябва да си вземете домашен любимец?

Котки, кучета, зайци – животните винаги пораждат приятни емоции. Ако вече имате куче и котка, отделете време да си поиграете с тях – определено ще се смеете от сърце!

Последно
Не пропускай