Как се сменя крушката на преден фар на мотоциклет

Правилно работещите светлини на превозните средства служат за осветяването на пътя през тъмните часове на денонощието, а през деня се използват за дневни светлини, които правят мотоциклета по-лесно забележим от другите участници в движението и по този начин спомагат за безопасността ви. Съвременните мотоциклети имат самостоятелни LED дневни светлини.

Тъй като закона изисква всички превозни средства да се шофират с включени светлини, крушките изгарят често. Срокът на служба на крушките за преден фар зависи от вида им. Крушките с нажежаема жичка имат посочен период на експлоатация от 400 часа, но могат да издържат около 1000. LED крушките имат много по-дълъг живот и могат да издържат до 20 000, но са по-скъпи и могат да не са толкова ярки. На пазара се предлагат и ксенонови крушки. За да работят, те се нуждаят от смяна на целия фар с комплект за ретрофитинг, който в много страни е незаконен. Нужно е да се запознаете с местните закони преди да извършите подобна модификация на мотоциклета си.

Смяната на крушка е изключително лесна и не изисква специални умения. За целта ще ви e нужнa отвертка и може би гаечен ключ. Когато извършвате смяната мотоциклета трябва да е изключен, а акумулатора му да е откачен.

Общи стъпки за смяна на крушката на предния фар:

– Намерете винта или болта на предния фар.

– Развийте крепежния елемент и отворете корпуса на предния фар.

– Намерете фасунгата и я извадете от гнездото.

– Внимателно премахнете крушката, за да не я счупите.

– Завийте новата крушка.

– Сглобете всичко в обратен ред.

Не пипайте стъклената част на халогенните крушки с голи ръце. Пръстовите отпечатъци представляват мазни петна, които предизвикват повишено местно нагряване и водят до преждевременното повреждане на крушките.

 

 

Последно
Не пропускай