Как прегръдките с любими хора влияят на нивото на стрес при мъжете и жените

Прегръдките всъщност помагат за понижаване на нивата на хормона на стреса кортизол. Но, както установиха изследователи от Германия, това се наблюдава само при жените.

Дори една бърза прегръдка с любимия човек преди вълнуващо събитие – изпит или важно интервю за работа, помага на дамите да се успокоят.

Учени изследвали реакцията на прегръдките при млади двойки – възрастта на партньорите варирала от 19 до 32 години. Всички участници бяха подложени на стрес тест, при който били помолени да държат едната си ръка във вана с ледена вода за три минути. И преди теста половината от двойките били помолени да се прегърнат. Изследователите измерили нивото на кортизол в пробите от слюнка, кръвното налягане и настроението – преди и след експеримента.

Както показали резултатите, жените, които са прегърнали партньора си, са имали по-ниски нива на кортизол след изпълнение на задачата, отколкото жените в контролната група. Изследователите предполагат, че присъствието и подкрепата на другите, особено чрез докосване, може да „действа като буфер за реакцията на тялото към стреса“. Резултатите от работата са публикувани в списание PLOS ONE,пише Daily Mail.

Но при мъжете учените не виждат никаква връзка между прегръдката и нивата на стрес. Според учените, това може да се дължи на факта, че при мъжете прегръдките стимулират по-малко производството на окситоцин, един от четирите хормона на щастието, който е отговорен за любовта и доверието. В същото време по-високите нива на окситоцин са свързани с намаляване на производството на кортизол, така че гушкането няма същия ефект върху нивата на стрес при мъжете, както при жените.

Още причини да прегръщате повече

Според андролозите, рефлексната връзка между телесния контакт и повишените нива на окситоцин е фиксирана от ранна детска възраст. Тя е тази, която след това осигурява целия положителен ефект на хормона, който възниква при докосване. Следователно, ползите от прегръдките ще бъдат оценени главно от тези, които са свикнали с прегръдките от детството.

Как влияе хормона окситоцин?

  • Повишава сексуалното желание при мъжете, производството на тестостерон, подвижността на сперматозоидите
  • Подобрява съня чрез потискане на хормоните на стреса
  • Намалява нивото на тревожност, дава усещане за увереност и сигурност
  • Стабилизира кръвното налягане
  • Намалява усещането за болка, като стимулира производството на ендорфини
  • Засяга когнитивните функции – усещането за спокойствие и релакс създава по-добри условия за усвояване на информацията
  • Укрепва междуличностните привързаности и социалните контакти
Последно
Не пропускай