Как кредитите влияят на живота ни

Няма спор че обществото става все по-зависимо от кредитите. Достатъчно е да видим как небанковите компании за бързи кредити се развиха стремглаво на българския пазар. Затова е тази статия просто ще разгледаме влиянието на заобикалящите ни кредитни продукти и как най-добре да реагираме на изкушенията, които те предлагат.

Преди да изтеглите ипотечен кредит от банка или бърз заем от небанкова фирма, има общи правила на които все пак трябва да отговаряте. Ето това е един от най-преките начини на влияние. За да бъдете кредитополучатели, трябва да водите такъв начин на живот, че да отговаряте на условията, които кредиторите ще имат винаги към вас. Колкото повече излизате от изискванията, толкова по-скъп може да се окаже кредитния продукт за вас.

Кредитите имат и изкушаващо влияние върху човека.

Това влияние се случва директно чрез рекламите. Самият факт, че вие може да се чувствате сигурни, защото имате стабилна работа и заплата, и имате добра кредитна история, може да ви направи несъобразителни и да изтеглите бърз заем, за нещо, което не ви е от първа необходимост. В този смисъл, ще получите удовлетворение за кратко, но след това ще имате известно време дискомфорт заради плащането на сметките. Затова е добре, да ограничавате мислите си за вземане на кредит само до  неща, които са жизненоважни и от тяхното решение зависят много неща за личното бъдеще, за семейството и т.н.

Съществуването на толкова много кредитни продукти, макар обезпечени с изисквания и условности, могат да имат негативно влияние и върху рискови групи от обществото, които си мислят, че един бърз кредит може да е спасителна жилетка за техния живот. Уви, това често се оказва обратното и така те се завръщат в изходна точка още по-задлъжняли.

Присъствието на заемите навсякъде около нас, няма задължително негативно влияние. Има хора, които са с достатъчно висока финансова култура и които знаят много добре как да изберат потребителски заем, как да пазаруват на лизинг, как да сравняват оферти; всичко това има положително влияние в живота им, защото използват кредита по предназначение и винаги по добре изработена стратегия. Така че всеки, който се колебае или изпитва недоверие към кредитите, може първо сам да направи свое проучване и да започне постепенно да повишава знанията си за света на заемите.

Последно
Не пропускай