Как да се справим с хора, които постоянно ни досаждат с нежелани съвети

Има много хора, които не могат да живеят без да си пъхат любопитния нос в чуждите работи. Ако се ядосвате всеки път, когато нагли съветници ви досаждат, тогава обърнете внимание на тези препоръки, които дават психолозите.

Първо, нека се опитаме да разберем откъде идва тази болезнена страст да се месиш в живота на някой друг? Когато ежедневието на човек е празно и безинтересно, когато не се чувстваш господар на собствения си живот, се появява необходимостта да компенсири усещането за собствения си провал. Тоест, намериш някой, който е още по-зле!

Щастливият човек не поставя етикет „неудачник“ на някой друг. Той си е самодостатъчен, достатъчно му е, че има късмет. Но за тези, които се чувстват неуспешни в собствения си живот, е важно да се реабилитират, събирайки информация за това колко нещастен е техният съсед.

Следващата стъпка е да се дават нежалани съвети. По този начин досадният съветник усеща собствената си важност и нужда. Обърнете внимание, че такива хора никога не дават препоръки, те директно предлагат готова рецепта: „Смени си прическата, изглеждаи стар“, „Не давай на детето си с бонбони“, „Кажи на съпруга си, че не си прислужница“, „Използвайте само тази козметика”.

Как да се справим с досадните съветници?

Такива хора често предизвикват у нас раздразнение и гняв. Въпреки това, ако директно се конфронтираме с тях, ще постигнем само едно – ще са ни смъртно обидени. И ще разправят на всички наоколо колко сме неблагодарни. Ако не ви пука кой какви слухове разпространява за вас, тогава можете спокойно да „отрежете“ досадника: „Не е твоя работа, не съм ти искал съвет.“ Но ако това е близък човек, с когото не искате да разваляте отношенията си, може да обърнете внимание на следните препоръки:

Задайте въпрос

По-точно задайте няколко въпроса: „Защо говориш за това?“, „Наистина ли мислиш, че съветът ти ще ми помогне?“, „Не мислиш ли, че твоята препоръка няма да ми хареса, защото аз съм съвсем различен човек?

Поемете отговорност

Няма значение с каква цел човекът ви дава съвети. Вероятно изказванията му съдържат капка здрав разум. Но щом ви дразнят, тогава след поредния съвет, му отговорете нещо като: „Разбира се, ще помисля върху думите ти и ще ги взема предвид.

Шегувайте се

Можете да се отървете от раздразнението, ако се пошегувате. Така събеседникът ви няма да се обиди. Но има едно условие – той също трябва да има чувство за хумор.

Бъдете директни

Откровеността е по-ефективна от всякакви мъдри психологически техники. Чувствайте се свободни да кажете: „Съжалявам, но това не ме устройва“. Ако кажете тази фраза няколко пъти, неканеният съветник най-вероятно ще загуби желанието си да ви притеснява с инструкциите си.

Сменете темата

Просто продължавайте да говорите за друго. Преструвайте се, че изобщо не сте чули какво е казал досадникът. Започнете разговор за нещо, което абсолютно не е свързано със съветите му. Например за времето.

Последно
Не пропускай