Как да се предпазите от колега, който е енергиен вампир

Не е тайна, че на работното място често възникват трудни ситуации и различни недоразумения. Ако някой от вашите колеги използва почти всяка свободна минута, за да се оплаче от шефа или да ви разкаже друга драматична история от живота си, може да си имате работа с енергиен вампир. Как да се предпазите от такива хора?

Енергиен вампир е някой, който редовно източва енергията ви чрез своите действия или думи. За такива хора са важни само техните собствени нужди и желания: те имат прекомерна нужда от одобрението или вниманието на другите. В резултат на това, след разговор с такъв човек, вие се връщате към работата си, чувствайки се емоционално изтощен и претоварен.

Дарил Епълтън, лицензиран терапевт споделя: „Ако сте склонни да избягвате конфликти и основавате самочувствието си на одобрението на другите, може да сте лесна мишена за енергиен вампир. Но дори и не търсите такова одобрение, пак може да ви е неудобно да се противопоставите на някого, с когото трябва да общувате редовно.

Честно казано, тези хора вероятно не се опитват умишлено да ви отнемат времето и да ви оставят изтощени. По-скоро са свикнали да се държат натрапчиво. Но мълчаливото търпене не е най-добрата идея.“

И така, какво можете да направите, за да се предпазите от такива хора?

Поставете граници

Разбирането какво е продиктувало това или онова поведение на вашия колега е първата стъпка към правилното действие. Например, ако ваш колега е разстроен, че не е повишен, би било несправедливо да го наречете „енергиен вампир“, особено ако по-принцип е оптимист.

Важно е обаче да поставите определени граници, чиято цел е да гарантирате, че докато помагате на колега, можете да продължите да вършите работата си. Бъдете толерантни, но не позволявайте поведението им да ви повлияе негативно.

Можете да оставите човека да говори за няколко минути и след това любезно да кажете, че в момента сте зает и не можете да му отделите повече внимание. Уговорете разговор в друго (по-удобно за вас) време.

Помогнете за взимането на решения

Енергийните вампири, които упорито се оплакват от проблема си, често просто не правят никакви планове за разрешаването му – те търсят само къде да споделят чувствата си. Ето защо трябва да пренасочите мислите им от отчаяние към надежда, като им помогнете да измислят мерки за подобряване на ситуацията.

Например, ако ваш колега се оплаква от определени проблеми на работното място, може да кажете нещо от рода на: „Какво мислиш да правиш?“ или „Говорили ли с него (лицето, от което се оплаква) директно за това? Дайте му възможност да осъзнае, че трябва да се предприемат действия, за да промени ситуацията.

Контролирайте реакцията си

Силните емоции, като гняв или възбуда, са склонни да влошат нещата за онези хора, които жадуват за външно утвърждаване. Така че не им давайте това, което искат: останете спокойни и нека отговорите ви са кратки и прости.

Последно
Не пропускай