Как да подобрим самочувствието си: Ефективни начини да се превърнем в човека, когото винаги сме искали да бъдем

В днешно време много хора, особено подрастващите, имат ниско самочувствие и това води до факта, че ние самите усложняваме ежедневието си, без да го осъзнаваме.

Ниското самочувствие може да доведе до много проблеми, свързани с работата, училището или дори отношенията с приятели и семейство. Трудно е да живее човек с ниско самочувствие, защото животът му изглежда много по-мрачен и такъв човек често е винаги депресиран.

Несигурността в нашите способности, качества, а също и в собствената ни стойност като цяло води до факта, че започваме да се сравняваме с другите.

В този случай правим огромна грешка. Трябва да разберете, че във всякакви начинания или във всеки бизнес винаги ще има човек, който е много по-добър в нещо, но не бива да се разстройвате заради това, защото всички хора са несъвършени. Всеки човек има различни способности и всеки е уникален, така че не трябва да се сравнявате с някой друг, просто трябва да отидете по-далеч и да се усъвършенствате, а не да се фокусирате върху своите комплекси.

Имаме нужда от добро здравословно самочувствие във всички области на живота.

Успехът е почти невъзможен без здравословно самочувствие. Самочувствието със сигурност ще ви помогне да подобрите качеството на живот, както и радостта и щастието. За човек, който приема себе си такъв, какъвто е, и трезво гледа на недостатъците си, ще му бъде по-лесно да се усъвършенства в новите си начинания.

Човек с ниско самочувствие винаги ще бъде потиснат от неуспехите си и най-вероятно, както се случва в повечето случаи, той ще се откаже от начинанията си, мислейки, че няма да успее.

Но за да научите как да повишите самочувствието, първо трябва да разберете как се формира то. Затова по-долу ще разгледаме някои от стъпките, чрез които се формира самочувствието.

Ако мислите логично, тогава можете да стигнете до извода, че самочувствието се формира още в детството. Детето получава признание в обществото на близките, похвала, любов, вяра в себе си. Когато детето почувства, че е сериозно оценено, тогава се формира „вътрешно ядро“ или по-скоро усещане за собственото му аз.

Но това не винаги се случва, това чувство може да не се развие при дете, ако детето е било третирано неуважително, или по-скоро:

  • Несправедливо семейно отношение.
  • Постоянни забрани за нещо.
  • Пренебрегване на личните граници.
  • Недоверие в собствените си начинания.
  • Прекомерни изисквания.
  • Агресивна критика.
  • Подигравка.
  • Лицемерие.

И най-тъжното е, че подобно отношение от страна на родителите към детето вече е много често срещано. И затова децата страдат заради. Родителите могат както да помогнат на детето си да развие добро, здраво самочувствие, така и да го обезверят.

Отговорете честно на следните въпроси:

Изпитвали ли сте прекомерни чувства на ревност или завист напоследък?

Колко често се чувствате наранени от някого?

Приехте ли да вършите чужда работа без да се оплаквате?

Можете ли да кажете не, когато не искате да се съгласите с нещо?

Често ли се дразните или ядосвате?

Трябва да си задавате такива и подобни въпроси от време на време, за да проверите самочувствието си. И да работите върху неговото укрепване.

И така, как да подобрите самочувствието си?

Първо трябва да разберете причината, поради която вашето самочувствие е ниско. Като разберете причината, ще ви бъде по-лесно да се справите с нея.

Избройте пет положителни качества, които уважавате в себе си и да продължавайте да ги развивате.

Спортувайте (редовната физическа активност ще ви помогне да се отървете от ненужните депресиращи мисли и ще ви насочи към правилния път).

Свържете се с положителни и успешни хора.

Можете да четете добри книги, можете да четете и дори да имате нужда от биографии на други успешни хора, как са успели да се справят с трудностите и препятствията в живота.

Общувайте повече със семейството или приятелите и това трябва да бъде точно конструктивна комуникация.

Подобрете начинанията си, защото ако вече полагате усилия за нещо, тогава другите ще видят потенциала ви и ще получите не само положителна обратна връзка, но и уважение.

Не се фокусирайте върху проблемите.

Въз основа на всичко казано по-горе, можете да повишите самочувствието си, като приложите тези съвети. На първо място, трябва да имате мисли как да постигнете по-добър резултат и е по-добре веднага да изтриете мислите, които водят до самообвинение. И ако дори не успеете в нещо веднага, не се отчайвайте, а по-скоро незабавно потърсете решение на този проблем.

Последно
Не пропускай