Как да отгледате щастливо дете в забързаното ежедневие

През последните няколко десетилетия светът се промени много, както и изискванията към децата и методите на тяхното възпитание. Съвременният, неистов ритъм на живот не ни позволява да седим със скръстени ръце, а това се отразява и в следващите поколения: те мислят и говорят по-бързо, развиват се, имат по-чувствителна природа.

Именно върху това трябва да се наблегне, именно тези качества трябва да се насаждат и развиват. Рано или късно всеки родител се изправя пред въпроса: как да възпитате доверие в детето си, как да го направите успешен, уверен в себе си човек?

Но в преследване на най-добрите методи, техники за възпитание, често забравяме за по-важните неща – щастието и психологическото здраве на детето.

И така, как да отгледате щастливо дете в този бърз ритъм на живот?

Не толкова „умно и красиво“, начетено и сръчно, а именно щастливо?

Отговорът е лесен – просто го обичайте.

1. Не се карайте на детето си за грешки

Детството е за експерименти, за грешки, за натрупване на безценен опит, който детето ви още няма. Няма смисъл да се карате или критикувате, защото детето ви расте и се учи постепенно, изглаждайки собствените си „грапавини“.

2. Предоставете на детето възможности за избор

Свръхзащитата е проблем на сегашното младо поколение. Любящите родители се опитват толкова усилено да изолират детето си от всички възможни опасности, че напълно забравят за самото дете. Дете на две години, разбира се, не е в състояние да взема решения, но можете да му позволите да отговаря за дребни неща – например, избора на цвета на дрехите за разходка.

Способността да избира е много важна за детето, защото то все още има толкова много да разбере и научи. То се опитва да поеме юздите на собствения си живот в свои ръце и не бива да го ограничавате в това.

3. Подхранвайте емоционалния му диапазон

Най-големият проблем на много хора е невъзможността да изразяват собствените си емоции. Оставете детето си да покаже всичките си чувства, като по този начин го научите да живее в обществото, защото, ако говорим открито за чувствата си, тогава се чувстваме в безопасност. Много хора „влачат“ със себе си смазващия товар на вина, негодувание, гняв и други негативни чувства от детството до зряла възраст. А как може такъв човек да расте щастлив?

4. Слушайте детето си

Понякога децата задават въпросите си в напълно неподходящо време за родителите. Не забравяйте обаче, че детето ви също има нужда от внимание, така че не бива да говорите с него, когато сте заети със собствените си неща: по този начин му давате да разбере, че не се интересувате много от неговия проблем.

5. Само щастливи родители могат да отгледат щастливо дете

Щастието на вашето дете директно зависи от това колко щастливи са майка му и баща му. Виждайки примера на собствените си родители, то се научава да бъде само щастливо, да се радва на малките неща и на самия живот като цяло. Всичко гениално е просто. Обичайте детето си, говорете за любовта си – никога няма да е в повече. Детето ви трябва да знае, че го обичате и го обичате просто защото е ваше дете, а не заради някое от неговите положителни качества.

Всеки родител желае щастие на детето си,  но по-доброто бъдеще няма да се случи, ако родителите не развият умението да слушат, да уважават и ценят детето си като отделен човек. Човек, когото много обичат!

Последно
Не пропускай