Инвестиция за години: Кои са отличителните черти на качествения кухненски нож

Основните пособия в кухнята могат не само да ни улеснят, но и да превърнат готвенето в удоволствие за сетивата.

Да започнем от там, че покупката на кухненски ножове е добра инвестиция, ако сте заложили на качество и висок клас производител. Обикновено един брой не е достатъчен, но минимум три се оказват достатъчно за ежедневните ви дейности при приготвяне на храната: голям размер за повечето продукти, малък за дребни зеленчуци и плодове, назъбен за хляб.

Изборът на комплекти също е препоръчителен, но ако смятате, че част от моделите само ще събират прах и не са ви нужни, то на същата стойност може да се насочите към ножове, които са доказали своята издръжливост и функционалност във времето.

От какъв материал да са ножовете – това е следващ въпрос, който е от съществена важност. Най-често срещаните са изработките от неръждаема и ножарска стомана. Друга предпочитана група са дамаските и керамичните ножове.

Хората, които не желаят или им липсва време да полагат специални грижи за домашните пособия, обикновено избират тези от неръждаема стомана.

Неслучайно тя е широко разпространен материал за кухненски и джобни „инструменти“ за рязане. Неръждаемостта се постига със сплав от желязо, хром и никел или молибден с примес на въглерод. По този начин се получава смес, устойчива на корозия и увреждания, със здравина и същевременно отлична гъвкавост.

С най-голяма острота изпъква въглеродната стомана. Ножовете от нея режат като бръснач, макар и бързо да се изтъпяват, са нужни няколко заточвания и отново стават остри. При тях специфичното е, че трябва веднага да бъдат подсушени след измиване и не могат да се слагат в миялната машина.

Дамаската стомана е комбинация от два или повече различни вида, свързани в едно цяло, със свойства за повече твърдост и издръжливост. Обикновено тези модели са майсторски и изглеждат луксозно, защото са съчетани с декоративен ефект върху острието.

При пресоването на циркониев оксид на прах при нагорещяване се получава материалът за керамичните ножове. Ако е качествен, той притежава огромна твърдост и се затъпява след години. Крехкостта обаче е проблем и могат да се счупят при падане, силен натиск или дори миене на високи градуси в машината.

Правилната грижа

В повечето случаи тя не изисква от вас извънредни усилия, а достатъчно внимание към потребностите на ножовете. Хубаво е те да се мият на течаща вода, да се подсушават, а при съхраняване да стоят в поставка или разделител. Не забравяйте и да ги заточвате редовно, за да изпълняват ролята си, за която са предназначени.

Последно
Не пропускай