Храни, които провокират обостряне на артрита

Те могат да увеличат болката и възпалението. Ето защо лекарите препоръчват, ако е възможно, напълно да премахнете тези продукти от диетата или да намалите консумацията им, доколкото е възможно.

Подути стави, силна болка – симптомите на артрита са познати, за съжаление, на мнозина. Според статистиката, 5 от 100 души в света страдат от ревматоиден артрит. В същото време жените най-често са податливи на заболяването, те имат артрит пет пъти по-често от мъжете. Първите симптоми се появяват на възраст 40-50 години. И картината се влошава доста бързо, ако лечението не започне навреме. Въпреки това, не само терапията помага за намаляване на симптомите, но и правилното хранене. Това установиха американски учени от Медицинския факултет на университета Джордж Вашингтон и Лекарския комитет за отговорна медицина.

„За да проучим ефекта от специална диета върху артритната болка, ние набрахме 44 души, които преди това са били диагностицирани с ревматоиден артрит“, обяснява един от авторите на изследването – Нийл Д. Барнард, доктор по медицина, Университет Джордж Вашингтон.

Участниците в експеримента били помолени да спазват специална диета в продължение на 16 седмици – такава, която е с ниско съдържание на мазнини. Също така, в продължение на 4 седмици, те трябвало да се откажат от определени храни и след това постепенно да ги въвеждат обратно.

При  тези, които били на диета броят на подутите стави е намалял повече от наполовина, а при тези, които са приемали плацебо добавки, се е увеличил от 4,7 на 5, разказва Нийл Д. Барнард. Също така, активността на заболяването в групата на спазващите диета намаляла от 4,5 на 2,5.

Участниците бяха изключени от менюто си не само месни и рибни продукти, но също и цитрусови плодове, шоколад, ядки и глутен – все храни, които могат да провокират възпаление.

„Резултатите от нашето проучване могат да променят живота на хората“, категоричен е д-р Барнард. – Защото симптомите на ревматоидния артрит бяха значително намалени при тези, които спазваха диетата.“

„Колкото по-голямо е възпалението при ревматоидния артрит, толкова по-тежки са симптомите, а противовъзпалителната диета помага за намаляване на проявата на заболяването“, обяснява пък Дана Алис Ханес, д-р, MPH, старши клиничен диетолог в Медицинския център в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

„Ето защо е толкова важно да се елиминират храни, които причиняват възпаления. Ако можете да управлявате ревматоидния артрит с противовъзпалителна диета вместо лекарства или с по-ниски дози лекарства, това би било голямо постижение.“

Какво не трябва да се яде при ревматоиден артрит:

 • Мляко и млечни продукти с висок процент мазнини
 • Тлъсто месо
 • Сладки, ограниченията важат и за меда
 • Ядки
 • Подправки
 • Консервирани храни
 • Патладжан
 • Картофи
 • Домати
 • Цитрусови плодове
 • Сол
Последно
Не пропускай