Гениалният Леон Теремин – баща на шпионската подслушвателна техника

Наскоро моя позната ми показа мини подслушвател и aGPS локатор, който си  бе закупила от онлайн магазин, за да следи гаджето си. И беше много доволна от своя избор. Тя ми разказа повече за откривателя на първото подслушвателно устройство в света. Днес ще споделим тази история с нашите читатели.

И кой е този човек?

Това руснакът с немски произход Леон Теремин, чийто живот е невероятен. Заедно с първия автоматичен музикален инструмент, той създава и едно от първите тайни подслушвателни устройства, което остава незабелязано седем години в американското посолство в Москва.

Историята е достойна за роман на Агата Кристи. Тя се разиграва през 1945 година в американското посолство. Тогавашният посланикът на САЩ Уилям Аверел Хариман закача в кабинета си уникален подарък от делегацията на Организацията на младите пионери в СССР. Става дума за дървен сувенир с издълбан Държавен печат на САЩ. Но това е само прикритие… нещото за подслушване е вътре и седем години предава ценна информация на руснаците.

Мистерията с подслушването лъсва чак през 1952 г. – вътре е първият мини „бръмбар“, който почти не може да се засече. Той е без електрозахранване или активни електронни компоненти. Подслушвателят се активира, ако получи радио сигнали с определена честота. Изключително трудно е да се засече и е намерен по случайност от британските тайни служби.

Но какво не знаем за създателя на подслушвателните устройства?

Леон е роден в Санкт Петербург в семейство с германски произход и показва обещаващ талант по физиката от ранна възраст. По време на обучението си в гимназията вече има собствена лаборатория в дома си, като експериментира с електричество, магнитни полета и електрически вериги.

До 1920 г. той прави експерименти в Института по физическо инженерство в Санкт Петербург. Леон Теремин създава и първата охранителна аларма, която би се задействала, ако някой се приближи до нея.

Но става световноизвестен с изобретяването на един от първите електронни музикални инструменти: теремин.  През 20-те години на миналия век Леон изнася лекции в Европа и Русия за виолоподобните звуци на своя инструмент. Той се среща с Алберт Айнщайн, който е бил отличен цигулар. Известният учен е очарован от инструмента и счита, че това е колосално откритие.

И нещо любопитно… Зловещият звук на теремин е бил използван във филми на ужасите и научно-фантастичните филми като The Day The Earth Stood Still с потресаващ ефект.

Теремин живее в САЩ през 30-те години на миналия век, популяризирайки своя музикален инструмент и работейки върху алармените системи против кражби. Той също прави и електронната система за сигурност за затворите в САЩ. През 1938 г. е принуден да се върне в СССР и е изпратен в сибирски трудов лагер, но по време на Втората световна война е прехвърлен във военна лаборатория, където работи за изобретяване на системи за проследяване на кораби и подводници, както и за системи за дистанционно управление.

По-късно е освободен е от затвора и работи като учен в КГБ, а 1964 г. става професор по акустика в Московската консерватория.

Бащата на съвременните подслушвателни устройства умира на 3 ноември 1993 г. в Москва на 97 години. Неговите изобретения и изследвания значително допринасят за развитието на различни области на физиката и технологиите. До ден днешен неговият инструмент остава единствен, който не изисква физически контакт.

Последно
Не пропускай