Евтин продукт, който може да ви спаси от болки в ставите

2230
Евтин продукт, който може да ви спаси от болки в ставите

Нашият начин на живот и хранене влияят на всичко без изключение, на състоянието на ставите –  също. Ето някои продукти, които могат да бъдат надеждни съюзници в борбата с болката и възпалението.

Болки в ставите, ограничена подвижност, подуване – милиони хора в различни страни страдат от подобни симптоми. Най-често подобни оплаквания се появяват поради развитието на различни хронични или автоимунни заболявания. Най-честата диагноза, която много хора чуват, е ревматоиден артрит. Някои са принудени цял живот да приемат лекарства, предписани от лекар, за да не страдат от постоянна болка.

Проблемите със ставите също могат да провокират обострянето и на стари заболявания. Списъкът с патологии включва лаймска болест или борелиоза, пренасяна от кърлежи, лупус, подагра, вирусни инфекции и дори случайни навяхвания (никой не е застрахован от усложнения).

Въпреки това, можете да се спасите от артрит не само с помощта на лекарства. Разбира се, не бива да отказвате лечение. Въпреки това, една добра диета може да помогне за по-малко болезнени пристъпи и дори да ги сведе до минимум. Оказва се, че за справяне с възпалителния процес може да помогне… обикновеният боб, обяснява д-р Дебора Лий пред британското издание на Express.

„Бобът носи големи ползи за здравето, като е страшно полезен за хора с артрит. Той е с високо съдържание на антиоксиданти. Това са основни микроелементи, които ще помогнат за справяне с възпалението. Антиоксидантите противодействат и предотвратяват увреждането на потенциално опасни молекули, наречени реактивни кислородни видове (ROS), и помагат за облекчаване на болката от възпалението“, обяснява още експертът.

Британската фондация за артрит препоръчва да се яде около една чаша боб два пъти седмично.

Европейски учени са открили, че бобовите растения могат да намалят нивото на С-реактивния протеин (CRP), който се счита за общ маркер за възпаление. Важно е да знаете, че високото ниво на CRP при тест може да показва всичко – от инфекция до ревматоиден артрит.

„Освен антиоксиданти, бобът съдържа биоактивни съединения , включително фенолна киселина, които могат да помогнат за „изключване на производството на възпалителни метаболитни странични продукти“, заключава д-р Лий.