Естествен паркет в кухнята – предимства и недостатъци

Не са много подовите настилки, които могат да се сравнят на вид и на усещане с истинския естествен паркет. Той е елегантен и натурален, придава усещане за топлина и комфорт.

Хората, които харесват естествен паркет, не го заменят за нищо друго и винаги избират такава настилка за подовете във всички стаи на дома си, включително и кухнята. По страниците на лъскавите издания можете да откриете безброй снимки на великолепни кухненски интериори с дизайнерски паркет.

Безспорен факт е, че изглеждат невероятно в списанията, но дали действително естественият паркет е най-добрият избор за кухнята?

В крайна сметка кухнята е най-динамичното място във всеки дом. Невъзможно е да избегнете капки, разливане, всякакви кулинарни инциденти – а колко точно може да понесе естественият паркет?

Въпреки че паркетът не изисква чак толкова много грижи, той е естествена настилка, чиято повърхност има нужда да „диша”, т.е. не можете да минете с едно бързо забърсване на пода с моп, преди да хукнете навън, защото закъснявате за работа или за футболната тренировка на децата си.

Но ако твърдо сте решили, че това е вашият избор, прочетете статията докрай, защото дадените по-долу съвети ще ви помогнат да изберете правилния паркет за вашата кухня и ще ви научат как да се грижите правилно за него, за да можете вие и семейството ви да се радвате дълги години на уюта и топлината, които естественият паркет ще внесе в кухнята ви.

Кой вид паркет е най-добър за моята кухня?

Видове дърво

Изберете най-твърдата естествена дървесина, която се предлага. Дървото от дъб или ясен е най-здравият материал, използван при производството на домашен паркет. Великолепната им едрозърнеста текстура ще придаде красив и неповторим вид на пода ви, а и ще помогне за прикриването на малките недостатъци и драскотини, които неизбежно ще се появят с времето.Естествен паркет

Въпреки че махагонът Jatoba и Santos е много по-здрав от дъб и ясен, тези екзотични видове дървесина променят цвета си и потъмняват с времето. Освен това са силно чувствителни на промените във влажността, а честото свиване и отпускане може да доведе до пропукване на повърхността.

Не пропускайте: Модулни кухни за всеки стил и интериор – правилното решение за вас

Ако използвате такива екзотични видове дървесина, най-добре не пропускайте масленото покритие над полиуретана. Маслото позволява на дървото да диша, като свежда до минимум риска от пропуквания на повърхността.

Текстура на повърхността

Паркетите с лека текстура и полирано покритие са прелестни, но дали ще изглеждат толкова безупречно перфектни след като изпуснете няколко тенджери, тигани или буркани на пода?

Най-вероятно не.

Ето защо видовете дървесина с по-едра текстура и горно покритие с „надраскан” ефект се вписват толкова добре в кухнята и в останалите части от дома, които се използват често и интензивно – повечето повреди на повърхността, които възникват с времето, се смесват с текстурата и са почти незабележими. Надраскан Естествен паркет в кухнята

Понякога паркетът даже започва да изглежда още по-добре с времето!

Видове покрития

Изберете покритие, което е:

1. Изключително устойчиво, за да предпази дървото от повреди, причинени от изпуснати предмети;

  1. Лесно за поправяне и обновяване.

Лакови покрития

Полиуретановите лакови покрития (особено тези, които се обработват с UV лъчи и съдържат „диамантен” прах) са много издръжливи и устойчиви. Те са предостатъчни за всички видове домашен интериор.

С времето обаче ще се натрупат повече дефекти и в един момент ще се наложи части от пода (отделни дъски или цели зони) да бъдат подменени. В кухнята това са зоните пред мивката, печката и най-вече – пред хладилника, като те са най-застрашени от капки, разливане и вода.

За да запазите пода си, поставете малки постелки или килимчета в тези зони.

Маслени покрития

Маслените покрития, третирани с UV лъчи, не са чак толкова устойчиви колкото лаковете, но пък имат своите предимства – щетите, нанесени в дадена зона, могат лесно да бъдат поправени. Локализирано захабени зони могат да се обработят с шкурка, да се боядисат (ако е необходимо) и да се омаслят наново. Паркетът с маслено покритие е най-добрият избор за кухните, в които ако нещо бъде разлято, то се изтрива на момента.

Не пропускайте: Декорация на стените в кухнята

Независимо от вида покритие на пода ви, не трябва да забравяте да метете или почиствате с прахосмукачка паркета и бързо да попивате всички разлети течности. Не търкайте с четка и не използвайте агресивни химикали. Най-добре е да употребявате почистващи разтвори, препоръчани от производителя, с които да възстановяване естествения блясък и красив вид на пода.

Въпреки рисковете, с които е свързано поставянето на масивен паркет в кухнята, мнозина избират да го направят и са непоколебими в решението си. Те дават и следните допълнителни съвети:

Съвети за избор на най-добрия естествен паркет за кухнята ви

  • Ако си слагате предварително сглобен паркет, изберете такъв с микро фаска, а не с фаска с нормален размер, тъй като по този начин няма да се събира много прах и мръсотия между дъските.
  • Използвайте паркет с дъски, които могат да се отделят една от друга, защото ако някоя се повреди, ще ви е по-лесно да я смените.
  • Поставете малки постелки пред мивката и печката, и под хладилника, миялната машина и купичките за храна и вода на домашните си любимци.
  • По-светлите паркети и тези с естествен цвят са по-удобни за кухнята, защото прахът, трохите и т. н. не си личат толкова, колкото на по-тъмните паркети.
  • Течовете на вода могат тежко да увредят паркета. Вземете предпазни мерки, за да не допуснете течове от миялната машина, мивката и хладилника.

Радвайте се на паркета си

Естественият паркет може да бъде изключително елегантен елемент от кухнята ви. Сега вече знаете какво да търсите при избора на перфектния паркет, така че можете да започнете да разглеждате опциите.

Не пропускайте: Трапезната маса – форми, размери, съвети за избор

Мислете креативно и не се страхувайте да вземате дръзки решения за по-наситени цветове.

В крайна сметка, това ще е част от вашия дом, а той заслужава да бъде толкова уникален, колкото сте самите вие.

Последно
Не пропускай