Диетолог разкри кой растителен продукт почиства червата и понижава холестерола

Според диетолозите, има продукти, така наречените, естествени статини, които определено трябва да включим в диетата си.

Незаслужено пренебрегваме някои естествени продукти, защото не подозираме ползите за здравето ни от тях. Например, такива са ленените семена.

Лекарите препоръчват те да се включват в менюто на хора, които искат да се придържат към принципите на правилното хранене. Но защо семената от лен са толкова полезни? Всички ли трябва да ги ядат? Колко семена на ден трябва да приемаме, за да бъде този продукт от полза за тялото? Нека да видим мнението на диетолозите.

Какви са ползите от лененото семе?

Да започнем с факта, че ленените семена са наистина много полезни. На първо място, те са източник на диетични фибри , които, точно като четка прочистват червата, стимулират перисталтиката му и създават усещане за ситост.

Също така, ленените семена са богати на фитоестрогени.  Става дум аза фенолни съединения с антиоксидантна активност, които предпазват женското тяло от неоплазмии и помагат за облекчаване на симптомите на менопаузата и дискомфорта, свързан с менопаузата.

Друго полезно свойство на лененото семе е, че то е естествен статин, тъй като помага за нормализиране на нивата на холестерола в кръвта.

Това малко семенце е заредено и с омега-3. Те принадлежат към категорията „незаменими“, тъй като не се произвеждат в тялото, а трябва да се доставят с храна в достатъчни количества.

Омега-3 мастните киселини са от съществено значение за изграждането на клетъчните мембрани. Те намаляват вискозитета на кръвта, повишават съдовата еластичност, подобряват храносмилането, намаляват риска от диабет и затлъстяване .

Как да приемаме ленени семена?

Не забравяйте, че всеки продукт има своя дневна доза, която трябва да се спазва. За да се възползвате от лечебните свойства на лененото семе, трябва да хапвате не повече от 1-2 супени лъжици на ден. Ако прекалите, тогава, поради голямото количество фибри, може да се появи дискомфорт в червата, а също така е възможна и диария.

Целите семена не могат да бъдат усвоени напълно. Затова е по-добре да ги смилате на порции в кафемелачка и да ги приемате веднага след приготвянето.

Също така, ленените семена могат да се заливат с вряща вода, за да се получи гъсто желе и да се добавят към зърнени храни, салати и ферментирали млечни продукти като кисело мляко, кефир, извара. Съхранявайте ги в плътно затворен съд на тъмно и сухо място.

Последно
Не пропускай