Чаят от люспите на лука лекува много заболявания – как да го приготвите

Оказва се, че луковата обелка е способна на много неща. Тя не е само чудесно средство за боядисване на яйца за Великден, но и от нея можете да направите много здравословни запарки! Някога люспите на лука са лекували морбили и тиф, а как могат да се използват днес?

Всички знаем, че пулпата от лук е много полезна – съдържа витамини, минерали и фитонциди (от които сълзят очите), които подобряват състоянието на кръвоносните съдове и костната тъкан, помагат за намаляване на кръвното налягане и нивата на холестерола в кръвта и като цяло са полезни за нашето здраве. Но люспите обикновено се изхвърлят.

Оказва се, че ако обелките на лука се залеят с вода и се запарят, в запарката се извличат изключително полезни вещества, които лекуват много болести. Чаят има противовъзпалително и аналгетично действие, стимулира кръвообращението и храносмилането, има антихистаминово и холеретично действие, облекчава отоци, предпазва от вируси и осигурява допълнителна енергия.

Защо чаят от люспите на лука е толкова полезен?

Флавоноидите са отговорни за яркия цвят на зеленчуците и плодовете. Това са пигменти от растителен произход, подобни по структура и състав на хормоните и участващи активно в много процеси, протичащи в тялото ни. Луковата кора съдържа флавоноида кверцетин, един от най-мощните антиоксиданти, който поддържа клетките здрави и млади и помага в борбата с рака.

Кверцетинът е необходим на страдащите от алергия за облекчаване на симптомите, има противовъзпалителни свойства, подпомага сърдечно-съдовото здраве. Предотвратява образуването на атеросклеротични плаки, което означава, че намалява риска от тромбоза и инсулт. И колкото по-ярък е лукът, толкова повече кверцетин съдържа.

Друг важен биофлавоноид, съдържащ се в портокаловата кора на лука, е каротинът – провитамин А. Той също така понижава холестерола в кръвта и е полезен за кръвоносните съдове, а също така е необходим за зрението, защита от вирусни инфекции и бори се с възпаленията.

В допълнение към тези две мощни вещества с широк спектър от полезни качества, луковата люспа съдържа органични киселини, витамини от група В, желязо, йод, фосфор и цинк.

Как да си направим чай от лукови люспи?

Луковите люспи са модифицирани листа, които в зависимост от сорта обикновено имат 4-7 слоя. За да приготвите лечебен чай от лукови люспи, изберете чисти, пресни, неповредени луковици — колкото по-млади, толкова по-добре. По-добре е да премахнете люспата непосредствено преди варенето. Преди употреба я изплакнете обилно под течаща вода.

Има много методи за варене на луковата кора: за да се получи добра запарка, можете да я залеете с вода с температура 60 градуса и да я оставите да се вари 15 минути, докато напитката стане тъмно жълта. Или само да пуснете люспите за няколко минути във вряща вода.

Последно
Не пропускай